Supersnelrecht

'Coronaspuger' moet twee maanden cel in voor spugen op buschauffeur

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP'Coronaspuger' moet twee maanden cel in voor spugen op buschauffeur
RTL

Een 19-jarige man uit Heerlen die dinsdag een buschauffeur bespuugde en daarbij riep dat hij het coronavirus had, moet twee maanden de cel in. Ook moet hij de chauffeur een schadevergoeding van 450 euro betalen.

Dinsdag wilde de man uit Heerlen een bus bij het station van Maastricht pakken, maar hij had niet genoeg saldo op zijn ov-chipkaart staan. Er ontstond daarna een discussie met de buschauffeur, waarna de man hem bespuugde. Hij riep daarbij: 'Ik heb het coronavirus.' 

Politiedrone met speaker op het strand: 'Hou afstand'
Lees ook

Politiedrone met speaker op het strand: 'Hou afstand'

De politie werd ingeschakeld en agenten konden de man snel aanhouden. Het Openbaar Ministerie beschuldigde hem van mishandeling, bedreiging en belediging. De rechter achtte vanmorgen uiteindelijk bedreiging wettig en overtuigend bewezen.

Binnen 3 tot 6 dagen voor de rechter

Dat de man uit Heerlen nu al is berecht, komt door het 'supersnelrecht'. Dit houdt in dat een verdachte binnen 3 tot 6 dagen na aanhouding voor de politierechter moet verschijnen en aan het einde van de zitting meteen zijn straf hoort.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft eerder deze week aangegeven stevig op te treden tegen mensen die strafbare feiten plegen en daarbij misbruik maken van de huidige coronacrisis. "Dit soort gedrag wordt niet getolereerd. Het OM zal hier snel tegen optreden en zware straffen eisen. Mensen die misbruik maken van de coronacrisis riskeren gevangenisstraffen", zei Gerrit van der Burg, voorzitter van het college van procureurs-generaal, eerder.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Een man uit Tilburg is gisteren tot acht weken cel veroordeeld omdat hij - na een opzichtige diefstal van blikken bier - beveiligers in hun gezicht had gehoest en zei dat hij corona en hiv had.

Afgelopen woensdag veroordeelde de politierechter in Den Bosch een 28-jarige man tot tien weken cel, waarvan twee voorwaardelijk, omdat hij andere mensen in de rij voor een coffeeshop in het gezicht hoestte en vervolgens een agent bespuugde. "Pas op, corona, corona!", riep hij daarbij. Vorige week kreeg een 'coronahoester' uit Noordwijkerhout van de rechtbank in Den Haag dezelfde straf.

Lees meer over
Openbaar MinisterieCoronavirusCovid-19BussenGemeente MaastrichtGemeente Heerlen