Horeca niet blij met 'digitale schandpaal' voor vieze restaurants
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) publiceert vanaf deze week de namen van horecagelegenheden die niet voldoen aan de veiligheidsregels. Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland is tegen deze 'digitale schandpaal'.
De NVWA waarschuwde eerder deze week de horecabranche al dat restaurants, eetcafés en snackbars die de voedselveiligheidsregels aan de laars lappen, vanaf morgen op het internet worden vermeld. Gasten kunnen dan zelf de keuringen bekijken voor het bezoek aan het restaurant.
Kans op willekeur
Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland is tegenstander van deze 'digitale schandpaal'. "Momenteel worden door corona lang niet alle horecabedrijven gecontroleerd. Hierdoor ontbreekt een eerlijk speelveld. Er is nu te veel kans op willekeur", zegt KHN-directeur Dirk Beljaarts.
Daarnaast is de organisatie bang dat een klein foutje langdurig negatieve gevolgen gaat hebben. Beljaarts: "Een incident zegt niets over de structurele aanpak van de ondernemer. Horecamedewerkers werken dag in dag uit hard voor hun gasten, vaak met duizenden handelingen op het gebied van voedselveiligheid per dag. Dan mag het niet zo zijn dat er meteen een publicatie volgt zodra er één keer iets misgaat."
Alle prestaties in te zien
Extreme gevallen tijdens de inspecties worden jaarlijks al gemeld, maar wel anoniem. Straks kunnen álle hygiëneprestaties van gecontroleerde restaurants en eetcafés worden ingezien. De gasten kunnen vanaf morgen de restaurantnaam opzoeken en het meest recente rapport inzien.