'Herstel kan in de knop breken'

Hoekstra: economie mogelijk ook na 2021 nog ontwricht

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP Phil NijhuisHoekstra: economie mogelijk ook na 2021 nog ontwricht
RTL

De economie is ontwricht door de coronacrisis en als het tegenzit dan is dat mogelijk ook in de jaren na 2021 nog het geval, zegt minister Wopke Hoekstra van financiën.

Dat zei hij bij het aanbieden van de Miljoenennota voor 2021 aan de Tweede Kamer.

De kans is wel groot dat alle getallen uit die Miljoenennota straks toch weer anders zijn, waarschuwde Hoekstra. De situatie waarin we nu zitten is nou eenmaal erg onzeker.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Groei van 3,5 procent

Na de dreun van het coronavirus, zal de economie vanaf het derde kwartaal van dit jaar weer groeien, aldus het Centraal Planbureau in de Macro Economische Verkenning 2021. Over heel 2020 resteert dan per saldo een krimp van 5 procent.

In het meest waarschijnlijke scenario groeit onze economie volgend jaar met 3,5 procent, aldus het CPB in de Macro Economische Verkenning 2021.

Dat klinkt misschien goed: groei. Maar onze economie is volgend jaar nog altijd kleiner dan in 2019 en ook nog zo'n 4 procent kleiner dan het CPB vóór de coronacrisis verwachtte.

Werkloosheid stijgt bij tweede golf mogelijk tot 8,5 procent
Lees ook

Werkloosheid stijgt bij tweede golf mogelijk tot 8,5 procent

'Herstel kan in de knop breken'

Het kan echter nog slechter uitvallen. Bij een tweede golf van coronabesmettingen wordt 'het herstel in de knop gebroken', aldus het CPB.

Via de huizenmarkt en het (internationale) financiële stelsel kan de coronacrisis de situatie dan nog versterken. Dat kan betekenen dat de Nederlandse economie in 2021 niet groeit, maar met nog eens 3 procent krimpt, denkt het CPB.

Lees meer over
Wopke HoekstraCPBMiljoenennota