Toename besmettingen

Angst in verpleeghuizen voor wat komen gaat: 'De druk is voelbaar aanwezig'

Door Elise Spetter··Aangepast:
Angst in verpleeghuizen voor wat komen gaat: 'De druk is voelbaar aanwezig'
RTL

De tweede golf is begonnen en ook verpleeghuizen merken dat. De toename zorgt voor meer druk en angst bij het verzorgend personeel. "Ik ben bang dat er nog veel meer besmettingen gaan optreden. We houden corona niet buiten de deur", zegt verpleegkundige Niek (37).

Schort voor, mondkapje op en handschoenen aan: in verpleeghuizen is het de normale gang van zaken. Het biedt verzorgend personeel bescherming tegen corona. Toch druppelt het virus naar binnen, want in de afgelopen weken is het aantal patiënten met corona in de verpleeghuizen flink gestegen.

Racisme in de zorg: 'Ik wil geen zwarte aan mijn bed'
Lees ook

Racisme in de zorg: 'Ik wil geen zwarte aan mijn bed'

Deze week zijn 224 bewoners positief getest en een week geleden testten 126 mensen positief, blijkt uit cijfers van het RIVM.

Verenso, de vereniging van specialisten oudergeneeskunde, maakt zich zorgen. "Over de toename onder kwetsbare ouderen en de druk die dit meebrengt voor het verzorgend personeel", zegt voorzitter Nienke Nieuwenhuizen.

Volledig beschermd

Niek (37) ziet ook de gevolgen van het toenemende aantal besmettingen. Hij werkt als verpleegkundige op de corona-afdeling, Niek noemt het de 'covid-unit', in revalidatiecentrum Zuiderhout in Haarlem. Negentien bewoners zijn positief getest en twee overleden in woonzorgcentrum De Moerberg, één van de andere locaties van ouderenzorgorganisatie Zorgbalans. De besmette bewoners zijn overgebracht naar de corona-afdeling in Haarlem.

Hij gaat bijna de afdeling weer op, volledig beschermd. "Ik draag een beschermend schort, spatbril, dubbele handschoenen en een medisch mondmasker."

Niek gaat volledig beschermd de corona-afdeling op.
Niek gaat volledig beschermd de corona-afdeling op.

De afdeling ligt vol sinds de uitbraak van tweeënhalve week geleden. Niek maakt zich zorgen. "Met de uitbraak van de tweede golf die nu begonnen is, ben ik bang dat er nog veel meer besmettingen gaan optreden. We houden corona niet buiten de deur."

De kans op besmettingen is groter, omdat Zuiderhout in een code rood-gebied (Noord-Holland) ligt. "Studenten gaan nog even langs bij opa. Vervolgens gaat opa weer langs bij oma in het verpleeghuis." Zo is de kans dat bezoek een medewerker of bewoner besmet gewoon groter, vertelt hij.

Bezoek in Zuiderhout is nog welkom. "We snappen de emotionele betrokkenheid met elkaar, maar er moet gelet worden op het risico."

De medewerkers voelen zich wel veilig op de corona-afdeling. Ze worden iedere week getest. Het testen doen ze als zorgcentrum zelf, vertelt Niek. "We zijn getraind om testen af te nemen en brengen deze vervolgens naar de laboratoria. We hoeven geen gebruik te maken van de GGD."

'Het is zwaar'

Het aanbreken van de tweede golf doet wat met de medewerkers, ziet ook Erik Zwart. Hij is directeur van de zorginstelling PCSOH (Protestants Christelijke Stichting Ouderenzorg Haarlemmermeer) en moest één van de twee zorgcentra, Westerkim in Nieuw-Vennep, sluiten na een corona-uitbraak. Hij bekommert zich om zijn mensen. "Het is heel zwaar voor hen. Er zijn hele zieke bewoners en die moet jij vervolgens, volledig bepakt verzorgen."

Verpleeghuis Westerkim in Nieuw-Vennep.© XI Fotografie
Verpleeghuis Westerkim in Nieuw-Vennep.

In Westerkim zijn vier bewoners en zeven medewerkers besmet. "We leven in een tijd dat we ook te maken hebben met verkoudheden en griep. Mensen die een loopneus hebben, zijn opeens besmet met corona", zegt Zwart.

Op dit moment is het verpleeghuis gesloten en geen bezoek welkom. Contact blijft wel mogelijk. "De familieleden kunnen dagelijks beeldbellen en worden geïnformeerd door een nieuwsbrief."

Veel angst

Nelleke (39) is als verpleegkundige werkzaam in de Westerkim en zegt dat de 'druk in de lucht voelbaar aanwezig' is. "We staan op stand high-alert. De medewerkers hebben veel angst voor wat nog komen gaat. Als er weer een collega besmet is, denken mensen meteen 'oh, wanneer heb ik haar gezien?'. Dat geeft veel onzekerheid, vooral gevoelsmatig."

Ze proberen te allen tijde de zorg te geven die noodzakelijk is. Alleen de corona-situatie maakt dit moeilijk. Collega's vallen uit en door de beschermende kleding herkennen de bewoners Nelleke en haar collega's niet altijd meer. "Als ik op de corona-afdeling kom, doe ik mijn spatbril en mondkapje op én schort en handschoenen aan. Ik zie er als verpleegkundige heel anders uit."

De situatie zorgt voor veel emoties bij alle zorgmedewerkers. Zij kunnen voor hulp contact opnemen met een geestelijk verzorger, psycholoog of hulpcoach. "Daar wordt veel gebruik van gemaakt", zegt Nelleke.

Oproep RTL Nieuws:

Werk jij in een verpleeghuis en zie jij de coronabesmettingen oplopen? Waar maak jij je zorgen over? Zie jij dingen opnieuw misgaan? Dan horen we graag jouw verhaal. Je kan ons mailen via oproep@rtl.nl of stuur een privébericht via onze Facebookpagina. Al je gegevens worden anoniem en vertrouwelijk behandeld.

Lees meer over
VerensoVerpleeghuizenCoronabesmettingenCoronavirusGezondheidszorgLink in bio