Uitspraken antisemitisme

Brandbrief partijgenoot over 'geradicaliseerde' Baudet

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPBrandbrief partijgenoot over 'geradicaliseerde' Baudet
RTL

Eerste Kamerlid Nicki Pouw-Verweij, de nummer 3 op de kandidatenlijst van Forum voor Democratie, heeft bij het bestuur van de partij aan de bel getrokken over uitspraken van de vertrokken voorzitter Thierry Baudet, waaruit zou blijken dat die 'geradicaliseerd' is.

In een brandbrief somt Pouw-Verweij een paar 'alarmerende uitspraken' van Baudet op. Die zou hij afgelopen vrijdag hebben gedaan tijdens een bijeenkomst met de tien hoogstgeplaatste leden van de kandidatenlijst. Daarbij viel hij volgens Pouw-Verweij ook "ziek hard" uit naar partijgenoot Joost Eerdmans. 

Corona

"Op een gegeven moment riep Thierry dat corona de wereld in gebracht was door George Soros en anderen om ons onze vrijheid af te nemen en een nieuwe wereldheerschappij te starten", aldus Pouw-Verweij. "Hij riep dat het Hillary Clinton 'en de pedofielen' niet gelukt was, maar dat het via corona nu wel zou lukken."

Ook schrijft Pouw-Verweij dat Baudet 'lacherig' deed over antisemitische en homofobe uitlatingen in de appgroepen van de jongerenafdeling van de partij. "Ik gaf aan dat ik vond dat we antisemitisme of nazisme niet moesten tolereren. Thierry vroeg toen 'waar komt jouw kruistocht tegen het antisemitisme vandaan'? Ik gaf aan dat iedereen toch tegen antisemitisme was, en hij zei 'bijna iedereen die ik ken is antisemiet'. Er werd gevraagd of hij een grap maakte, maar dat ontkende hij."

Pouw-Verweij zou vervolgens het relativeren van de Holocaust in de appgroepen 'dom en schadelijk' hebben genoemd. "Thierry zei toen 'ze zijn niet dom, ze hebben juist een heel hoog IQ, daarom zeggen ze deze dingen ook'."

Reactie Baudet

Baudet reageerde in BEAU dat hij geen 'antisemitische of racistische opvattingen' heeft en ontkende de uitspraken te hebben gedaan die Pouw-Verweij aan hem toeschrijft. Dat de 'aantijgingen' naar buiten zouden komen, zei Baudet, 'zong al een paar dagen rond'. "Zij was juist één van die mensen die in die appgroepen zaten", zei Baudet. 

Het bestuur van Forum voor Democratie gaat vandaag aangifte doen tegen Baudet. Die zou zich de socialmediakanalen van de partij onrechtmatig hebben toegeëigend.

Bestuur Forum voor Democratie gaat aangifte doen tegen Baudet
Lees ook

Bestuur Forum voor Democratie gaat aangifte doen tegen Baudet

Lees meer over
Thierry BaudetForum voor DemocratieAntisemitisme