Eerder dan verwacht

GGD start nog deze week met vaccineren thuiswonende 90-plussers

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPGGD start nog deze week met vaccineren thuiswonende 90-plussers
RTL

De GGD begint nog deze week met het vaccineren van thuiswonende en mobiele 90-plussers. Dinsdag moet de eerste prik bij iemand in deze groep gezet worden. Dat is eerder dan verwacht en komt door een wijziging in de vaccinatiestrategie van coronaminister Hugo de Jonge.

Dat meldde de GGD gisteravond. De 90-plussers worden door huisartsen uitgekozen. Het gaat om mensen die mobiel genoeg zijn om zelf naar een vaccinatielocatie te gaan.

Tweede prik

Eerder meldde de GGD al dat het vaccineren van deze groep komende week van start moet gaan. Er zijn volgens de GGD zo'n 90.000 thuiswonende 90-plussers. De verwachting is dat de helft mobiel genoeg is om naar een vaccinatielocatie te komen.

Woensdag wordt ook begonnen met de tweede inenting van zorgmedewerkers, die drie weken geleden hun eerste prik kregen.

16.000 mensen gemeld met mogelijke bijwerkingen van coronavaccins in Europa
Lees ook

16.000 mensen gemeld met mogelijke bijwerkingen van coronavaccins in Europa

Thuiswonende ouderen tussen 85 en 90 jaar krijgen vanaf het einde van de week een uitnodiging voor vaccinatie bij de GGD via het RIVM. Het uitnodigen van deze groep van circa 220.000 mensen gebeurt gefaseerd en hangt af van de levering van vaccins, meldt de GGD.

Vaccinatiestrategie

Doordat nu steeds meer vaccins ter beschikking komen en de vaccinatiestrategie is aangepast, speelt de GGD in op groei van het aantal vaccinaties in de komende periode.

Naar verwachting kan de GGD in de loop van volgende maand zo'n 200.000 prikken per week zetten. De komende maanden zal het aantal vaccinacties oplopen tot vele honderdduizenden per week. De GGD bereidt zich hier op voor, onder andere door het aantal vaccinatielocaties uit te breiden.

Als alle bestelde vaccins ook echt binnen komen, kan Canada zijn bevolking vijf keer vaccineren. Ook de EU en de VS hebben veel meer vaccins besteld dan nodig. Ondertussen lopen armere landen achter de feiten aan.
Lees meer over
GGDRIVMCoronavaccinVaccinatieOudere