RS-virus

Personeelstekort: ziekenhuis Dordrecht heeft nauwelijks plek voor bevallingen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPPersoneelstekort: ziekenhuis Dordrecht heeft nauwelijks plek voor bevallingen
RTL

Zwangere vrouwen in Dordrecht dreigen op zoek te moeten naar een ander ziekenhuis om te bevallen. Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft zo weinig medewerkers beschikbaar dat het vrouwen geregeld moet doorverwijzen naar een ander ziekenhuis.

Dat is tot nu toe al vijf keer gebeurd en zal tot het einde van de zomervakantie blijven gebeuren, waarschuwt het ziekenhuis. 

Twee oorzaken

Het ziekenhuis heeft momenteel een groot tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen, vooral neonatologieverpleegkundigen. Dat heeft twee oorzaken: er zitten meer verpleegkundigen dan anders ziek thuis en het ziekenhuis heeft te maken met een golf van virusinfecties bij baby’s en jonge kinderen.

RIVM noemt RS-virus epidemie na 37 besmettingen in één week
Lees ook

RIVM noemt RS-virus epidemie na 37 besmettingen in één week

Dit gaat vooral om het RS-virus, maar ook om andere luchtwegvirussen die normaal gesproken vooral in de winter rondwaren. Verpleegkundigen moeten voor die zieke kinderen zorgen en kunnen niet bijspringen op de afdeling voor pasgeboren baby's.

De komende tijd overlegt het Albert Schweitzer dagelijks met de andere ziekenhuizen in de regio om te kijken wie ruimte beschikbaar heeft.

Het RS-virus is terug van weggeweest. Dat is opmerkelijk, want normaal gesproken leeft het virus alleen op in het najaar. Het bekende verkoudheidsvirus is voor volwassenen ongevaarlijk, maar pasgeboren baby's kunnen er behoorlijk ziek van worden.