Einde in zicht

Kabinet biedt hoop: dit zijn de geplande versoepelingen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKabinet biedt hoop: dit zijn de geplande versoepelingen
RTL

Het einde van de 1,5-metersamenleving komt in zicht. Voor het eerst noemden demissionair premier Rutte en demissionair zorgminister De Jonge een datum waarop we - onder voorbehoud - terug zouden kunnen naar het oude normaal. "Want dat gaat ons uiteindelijk lukken."

Vanaf 30 augustus, bij het begin van het nieuwe schooljaar, vervalt de 1,5-meterregel in het mbo en hoger onderwijs. Daarmee wordt het fysiek onderwijs voor studenten weer grotendeels normaal. Wel blijven er enkele randvoorwaarden gelden: er mogen niet meer naar dan 75 personen in dezelfde ruimte en in de gangen zijn mondkapjes verplicht. Dit is de enige concrete versoepeling waarover het besluit al is genomen. 

Einde anderhalve meter in zicht

Voor de rest blijven alle huidige maatregelen tot en met zeker 19 september in stand, dus ook op middelbare scholen. 

Geen versoepelingen op middelbare scholen: mondkapjes blijven verplicht
Lees ook

Geen versoepelingen op middelbare scholen: mondkapjes blijven verplicht

Daarna is het kabinet van plan de 1,5-meterregel overal te laten verdwijnen. Dat geldt dan ook voor het thuiswerkadvies en de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer. Dit is een voornemen, het besluit is dus nog niet genomen. Die datum kan volgens Rutte slechts 'met potlood' worden opgeschreven. Het voorbehoud blijft dat negatieve ontwikkelingen roet in het eten kunnen gooien. Pas op 17 september wordt de knoop doorgehakt. 

Wel blijven er dan nog steeds randvoorwaarden gelden: bij evenementen, voorstellingen of bijvoorbeeld gelegenheden moet dan worden gewerkt met coronatoegangsbewijzen zodra er meer dan 75 mensen zijn. Dat geldt dan binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats. Maar dan mag wel gewoon honderd procent van de capaciteit worden benut. Theaterzalen en voetbalstadions mogen dan gewoon weer helemaal vol.  

Wie niet gevaccineerd is en voor toegang zich dus moet laten testen, moet daar op een nog te bepalen datum zelf voor gaan betalen. 

Coronatoegangsbewijs verdwijnt

Nachtclubs en discotheken blijven zeker tot 1 november dicht. Dan hoopt het kabinet alle maatregelen los te kunnen laten en terug te kunnen keren naar het oude normaal, ook zonder coronatoegangsbewijzen bijvoorbeeld. De Jonge: "We snakken allemaal naar dat moment. We hopen - en verwachten ook wel - dat dat dit najaar nog zal zijn, maar zeker is dat niet."

We leggen je uit hoe we uit deze pandemie zouden kunnen komen.
Lees meer over
Mark RutteHugo de JongeCoronamaatregelen