'Onrechtmatig gehandeld'

Slachtoffer illegale adoptie Patrick (41) opgelucht na uitspraak rechter

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Patrick NoordovenSlachtoffer illegale adoptie Patrick (41) opgelucht na uitspraak rechter
RTL

De Nederlandse staat moet een schadevergoeding betalen aan de in 1980 illegaal geadopteerde Patrick Noordoven. Dat heeft de rechtbank in Den Haag geoordeeld. Volgens de rechter heeft de Staat 'onrechtmatig gehandeld' tegenover de man. Noordoven (41) zocht de afgelopen 20 jaar naar zijn biologische ouders. "Dit is een overwinning voor het recht op identiteit."

Noordoven en 41 andere kinderen bleken illegaal geadopteerd uit Brazilië. Dat kwam kort na hun adoptie aan het licht door politieonderzoek. Bij de illegale adopties waren ook Nederlandse diplomaten betrokken en het werd gefaciliteerd door de Nederlandse vertegenwoordiging in Brazilië.

Dilani (28) stelt overheid aansprakelijk voor fraude bij haar adoptie
Lees ook

Dilani (28) stelt overheid aansprakelijk voor fraude bij haar adoptie

Erkenning

Toen het duidelijk werd dat het om illegale adoptie ging, heeft de Staat er niet voor gezorgd dat het voor Noordoven mogelijk werd om zijn afstamming en de omstandigheden van zijn illegale adoptie te kennen.

"Terwijl de Staat dat wel had kunnen en moeten doen", aldus de rechtbank, die oordeelt dat de Staat gehandeld heeft in strijd met het recht op identiteit en afstammingskennis van Noordoven. De staat moet een schadevergoeding betalen aan Noordoven. Hoeveel dat wordt, wordt in een afzonderlijke procedure beslist.

"Het is een erkenning van mijn oorspronkelijke identiteit", zegt Noordoven. "Het is een stap in de richting van identiteitsherstel."

Eerste keer

Volgens zijn advocaat is het voor het eerst dat de Nederlandse Staat is veroordeeld om schadevergoeding te betalen aan een illegaal geadopteerde. Door de staat heeft Noordoven 'twintig jaar van zijn leven moeten wijden aan het zoeken van zijn biologische ouders'.

"Door mijn onderzoek kwam ik erachter dat er heel veel achter zat", zegt Noordoven tegen RTL Nieuws. "De rechter zegt nu: dat had niet zo gemoeten. Ik ben er 20 jaar mee bezig geweest. Ik heb 10 jaar geleden eindelijk achterhaald wie mijn moeder was. Helaas leefde ze niet meer. En ik weet dat ik twee zussen heb. Daar heb ik heel goed contact mee."

Zoektocht vader

Noordoven is de afgelopen 10 jaar bezig geweest om zijn vader te vinden. "Dat komt nu tot een ontknoping. Ik vlieg morgen naar São Paulo en ik hoop einde december, begin van het nieuwe jaar uitsluitsel te hebben van het DNA-onderzoek. Er zijn nu nog 15 mogelijke leads."

Noordoven prijst zichzelf, ondanks alle tegenslag, gelukkig. "Ik ben heel blij, ondanks dat ik mijn moeder niet heb leren kennen, dat ik hopelijk  mijn vader kan leren kennen en mijn mogelijke halfbroers en -zussen. Het is heel spannend, maar ik hoop een nieuw hoofdstuk te kunnen openen van mijn leven."

Dilani Butink is in 1992 geadopteerd uit Sri Lanka. In een zoektocht naar haar biologische ouders heeft ze ontdekt dat haar adoptiepapieren niet kloppen. Volgens haar wist de Nederlandse staat hier vanaf en daarom bracht ze het voor de rechter. Maar die z
Lees meer over
AdoptieBrazilië