Reparatie koopkracht

'Zorgpremie volgend jaar mogelijk 15 euro per maand hoger'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP'Zorgpremie volgend jaar mogelijk 15 euro per maand hoger'
RTL

De zorgverzekering zou volgend jaar weleens een stuk duurder kunnen worden. De huidige maandpremie van 125 euro zou met 15 euro stijgen en uitkomen op 140 euro per maand.

Dat meldt De Telegraaf op basis van interne stukken van het ministerie van VWS over het repareren van de koopkracht.

Richtlijn zorgverzekeraars

Het gaat om de nominale zorgpremie. Op basis van dit getal baseren zorgverzekeraars hun definitieve premie. Overigens staat nog niets vast, want het gaat om voorlopige berekeningen. Pas in het najaar volgen de definitieve cijfers.

Historische koopkrachtdaling komt op ons af: wat kan daaraan worden gedaan?
Lees ook

Historische koopkrachtdaling komt op ons af: wat kan daaraan worden gedaan?

De koopkracht zal dit jaar in doorsnee met 2,7 procent achteruitgaan, maakte het CBS eerder deze maand bekend. Dat komt onder meer door de snel stijgende energieprijzen, de boodschappen die duurder worden en de oorlog in Oekraïne.

Koopkrachtklap dempen

Vanwege deze historische daling moet het kabinet flink aan de bak om de koopkrachtklap zoveel mogelijk te repareren, of te 'dempen', zoals premier Mark Rutte dat noemt. 

Daarom wordt geprobeerd de gevolgen van de koopkrachtdaling voor burgers zo beperkt mogelijk te houden. Ondertussen zijn daarom de btw en accijns op brandstof en energie verlaagd. Daar is overigens al flinke kritiek op gekomen, omdat het meeste geld zou gaan naar de mensen die het 't minste nodig hebben.

Lees meer over
KoopkrachtZorgverzekering