Voor behoud zorgmedewerkers

Kabinet wil loon doorbetalen van zorgmedewerkers met long covid

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKabinet wil loon doorbetalen van zorgmedewerkers met long covid
RTL

Om zorgmedewerkers die al langer dan twee jaar ziek zijn door corona in dienst te houden, opent minister Conny Helder (Langdurige Zorg) vandaag een subsidieloket. Werkgevers in de zorg kunnen daar geld krijgen zodat het voor hen goedkoper wordt mensen in dienst te houden. Zo wordt voorkomen dat mensen arbeidsongeschikt worden verklaard.

De roep om financiële steun voor het in dienst houden van zorgmedewerkers met long covid klonk al langer. Er is een groot personeelstekort in de zorg. Daarom is het kabinet er veel aan gelegen ervoor te zorgen dat mensen in de zorg blijven, ook al kampen ze met de nasleep van corona.

'Ze verdienen onze steun'

De subsidie moet werkgevers stimuleren met hun medewerkers te blijven werken aan herstel en re-integratie. Volgens minister Helder stonden de zorgmedewerkers er toen de samenleving hen het meest nodig had. "In de beginfase van de pandemie liepen zij de grootste risico's en daarom verdienen ze onze steun om langer dan de gebruikelijke twee jaar te werken aan hun herstel", aldus Helder.

Honderden zorgmedewerkers dreigen hun baan te verliezen. Ambulanceverpleegkundige Mariska is een van hen:

Honderden zorgmedewerkers kunnen door long covid al bijna twee jaar niet werken en dreigen arbeidsongeschikt te raken.

De overheid voelt zich extra verantwoordelijk omdat tijdens de pandemie van zorgmedewerkers werd gevraagd aan het werk te blijven terwijl er nog weinig bekend was over het virus. Sommigen mensen zijn door het virus langdurig ziek geworden en het is onbekend hoe lang dit nog zal duren.

Maximaal een jaar

Met de subsidieregeling wil het rijk werkgevers in de zorg ondersteunen bij de loonkosten. Ze krijgen een deel van die kosten vergoed. De subsidie is voor maximaal een jaar en geldt voor medewerkers die ziek zijn geworden tussen maart en december 2020. 

Lees meer over
Conny HelderCovid-19