'Pijnlijk'

Tweede Kamer voelt niets voor quarantaineplicht, fluit De Jonge terug

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPTweede Kamer voelt niets voor quarantaineplicht, fluit De Jonge terug
RTL

Het kabinet moet voorlopig afzien van een quarantaineplicht voor mensen die in nauw contact met een met corona besmet persoon zijn geweest. Een oproep van D66-voorman Rob Jetten kon op de steun van een meerderheid van de Tweede Kamer rekenen.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) verraste de Kamer gisteren, door een aantal verscherpte coronamaatregelen aan te kondigen.

Kabinet: quarantaine verplicht na nauw contact met coronapatiënt
Lees ook

Kabinet: quarantaine verplicht na nauw contact met coronapatiënt

Een quarantaineplicht voor mensen die naar voren komen in een bron- en contactonderzoek, gecombineerd strafbaarstelling bij overtreding, was een van die maatregelen. Maar partijen uit zowel de coalitie als de oppositie voelen daar niet voor, bleek woensdag gedurende het debat.

De partijen die de oproep van Jetten steunden, onder wie ook regeringspartij ChristenUnie, denken dat het mensen kan ontmoedigen om mee te doen aan een contactonderzoek. Ze denken dat het 'beter is mensen te motiveren dan hen te verplichten om mee te werken aan maatregelen om het coronavirus te bestrijden'.

Frits Wester: 'De Jonge had beter moeten nadenken'

“De plotselinge aankondiging gisteravond van minister De Jonge dat er een verplichte quarantaineplicht komt met controles en bestraffing bij niet naleven, leek heel stevig. Dat hij vandaag in het debat na forse kritiek, ook van coalitiegenoten Christenunie en D66, aan moest geven dat hij eerst nog eens goed laat kijken naar die maatregel door advies te vragen, geeft aan dat het gisteren allemaal iets te snel en te kort door de bocht was. Over deze ingrijpende maatregel had echt wat beter nagedacht moeten worden voordat die publiek werd gemaakt. En dat is niet alleen pijnlijk voor de minister, maar het maakt ook een paniekerige indruk.”

Lees meer over
Hugo de JongeRob JettenCoronabesmettingenCoronacrisis in NederlandCoronamaatregelenCoronavirus