Complexer dan gedacht

Weer vertraging bij afhandeling toeslagenaffaire

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPWeer vertraging bij afhandeling toeslagenaffaire
RTL

De afhandeling van de toeslagenaffaire is ingewikkelder dan gedacht. Dit jaar krijgen minder gedupeerder ouders compensatie dan eerder was beloofd, schrijft staatssecretaris Van Huffelen aan de Tweede Kamer.

Vorige maand kreeg een eerste groep van zo’n honderd ouders geld. De compensatiebedragen varieerden van 1300 tot ruim 40.000 euro. In totaal werd voor 1,2 miljoen euro uitgekeerd.

Uit de eerste ervaringen blijkt dat de afhandeling complexer is dan gedacht. "De voornaamste redenen hiervoor zijn dat het integraal beoordelen en het écht helpen van gedupeerde ouders om hun leven weer op orde te krijgen complexer blijkt dan gedacht", schrijft Van Huffelen aan de Tweede Kamer.

Kamer wil inzage in geheime stukken fraudeaanpak toeslagenaffaire
Lees ook

Kamer wil inzage in geheime stukken fraudeaanpak toeslagenaffaire

Beloofd was dat in september zou worden begonnen met compenseren van grote groepen gedupeerden. Dat gaat niet lukken. "Het is onverantwoord om de huidige werkwijze nu al op te schalen", aldus Van Huffelen.

De uitvoeringsorganisatie die alle claims moet afhandelen is nog niet op volle sterkte. Bovendien zijn veel zaken van gedupeerde ouders complex. Ook dat staat snelle afhandeling in de weg.

Diep triest

Kamerleden zijn teleurgesteld dat er weer vertraging optreedt bij de afhandeling van de toeslagenaffaire. "Diep triest en zeer pijnlijk", zegt SP-kamerlid Renske Leijten. Ze wil dat de beoordeling van de claims eenvoudiger wordt gemaakt, zodat gedupeerden sneller uitsluitsel hebben.

Ricardo (13) is ook slachtoffer van toeslagenaffaire

"Ik raakte depressief."

"Pijnlijk voor de ouders die weer langer moeten wachten", vindt ook CDA-kamerlid Pieter Omtzigt. "Wij willen duidelijkheid: wanneer is er licht aan het eind van de tunnel."

 

Lees meer over
Alexandra van HuffelenMinisterie van FinanciënBelastingdienstToeslagenaffaire Belastingdienst