Bijeenkomst en demonstratie

Na alle gebroken beloften eisen ouders Toeslagenaffaire nu daden

Door Roel Schreinemachers··Aangepast:
Na alle gebroken beloften eisen ouders Toeslagenaffaire nu daden
RTL

Gedupeerden van de Toeslagenaffaire zijn het zat: belofte na belofte wordt niet nagekomen. Vanmiddag praat een aantal getroffen ouders in het Catshuis met premier Rutte en staatssecretaris Van Huffelen van Financiën. De slachtoffers eisen oplossingen.

Na de val van het kabinet vorige maand nodigde demissionair premier Rutte een groep gedupeerden uit in het Catshuis. Een uitnodiging die Kristie Rongen graag aannam. "Ik hoop dat er eindelijk eens naar ons wordt geluisterd", zegt ze.

Een jaar geleden sprak Rutte ook al met gedupeerden. "Het was heel indrukwekkend", zei de premier toen na afloop. Aanwezigen vertelden dat hij zelfs een traantje had weggepinkt. Sommige verhalen waren zo heftig, dat volgens Rutte 'geen normaal mens het droog zou houden'.

Traantje

Sindsdien is er volgens gedupeerden veel te weinig gebeurd. Compensatie verloopt bijvoorbeeld tergend traag. "Ze laten een traantje, maar daar moet het niet bij blijven", zegt Nazmiye Karaduman. "Daar trappen we niet meer in."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Het kabinet heeft beloofd dat alle gedupeerden die in beeld zijn vóór 1 mei een bedrag van 30.000 euro krijgen. Veel ouders hebben nog geen cent gezien. De moeizame afhandeling van de affaire leidt daardoor opnieuw tot verdriet en pijn bij de betrokkenen.

Tachtig slachtoffers toeslagenaffaire doen aangifte tegen premier Rutte
Lees ook

Tachtig slachtoffers toeslagenaffaire doen aangifte tegen premier Rutte

Harde toezeggingen, daar hopen ze op tijdens de bijeenkomst in het Catshuis. "We willen dat onze eisen worden ingewilligd", zegt Rongen. Ze wil dat er nu echt tempo worden gemaakt met de afhandeling van de Toeslagenaffaire. En eisen dat de compensatie-operatie wordt weggehaald bij de Belastingdienst, die de problemen veroorzaakt heeft.

Toeslagenkinderen

Verder wil ze harde garanties voor de toekomst. "Dit mag nooit meer gebeuren." Ook de kinderen van de toeslagenouders mogen niet worden vergeten. Zij gingen vaak jaren gebogen onder het leed van hun ouders.

Om hun eisen kracht bij te zetten, organiseren gedupeerde ouders voorafgaand aan de bijeenkomst in het Catshuis een kleine demonstratie.

Als je door de Toeslagenaffaire meer dan een ton schuld hebt, is de vergoeding van de overheid niet genoeg.
Lees meer over
Mark RutteAlexandra van HuffelenBelastingdienstToeslagenaffaire Belastingdienst