Motie SP aangenomen

Tweede Kamer wil premier en koning weghouden bij WK voetbal Qatar

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPTweede Kamer wil premier en koning weghouden bij WK voetbal Qatar
RTL

De Tweede Kamer wil dat er geen vertegenwoordigers van de Nederlandse regering naar Qatar gaan als Oranje daar in 2022 deelneemt aan het WK. Een motie van de SP, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie die hiertoe opriepen, is vanavond aangenomen.

Reden zijn de misstanden in Qatar bij de bouw van onder meer de stadions. Daarbij zijn al meer dan 6000 mensen omgekomen. Er is volgens hoofdindiener Sadet Karabulut van de SP sprake van ernstige uitbuiting van arbeidsmigranten. Salarissen zijn laag en worden vaak maandenlang niet uitbetaald.

SP wil voorkomen dat premier of koning naar WK in Qatar gaan
Lees ook

SP wil voorkomen dat premier of koning naar WK in Qatar gaan

De motie van SP, GroenLinks PvdA en Christenunie kreeg steun van PVV, D66, DENK, 50Plus, Partij voor de Dieren, SGP, Van Kooten-Arissen en Krol. 

Andere landen

De partijen roepen de regering ook op om in overleg te treden met andere landen en die te vragen ook geen vertegenwoordigers naar Qatar te sturen. Het is nog de vraag of demissionair minister van buitenlandse zaken Stef Blok de motie gaat uitvoeren. Hij heeft al aangegeven daar geen zin in te hebben.

Het WK in Qatar is niet alleen omstreden vanwege de slechte arbeidsomstandigheden voor arbeidsmigranten die betrokken zijn bij de bouw van de stadions. Qatar is geen voetballand en kreeg het WK toegewezen als gevolg van corruptie bij wereld voetbalorganisatie Fifa.

Lees meer over
Sadet KarabulutStef BlokTweede KamerSocialistische PartijPvdAGroenLinksWK voetbalQatar