Formeer zelf

Welke coalities zijn door de voorlopige prognose mogelijk? Zoek het hier op

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Welke coalities zijn door de voorlopige prognose mogelijk? Zoek het hier op
RTL

Uit de voorlopige prognose van het ANP wordt duidelijk dat een nieuw kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie mogelijk is. Maar er zijn ook nog heel wat andere kabinetten mogelijk. Stel hier je favoriete coalitie samen.

Stel je favoriete coalitie samen

In onderstaande grafiek kun je zelf coalities samenstellen door partijen wel of niet te selecteren. Dat doe je door te klikken op de gekleurde vakjes voor partijnamen. Denk er daarbij aan dat kabinetten in Nederland meestal steun hebben van de meerderheid van de Tweede Kamer. Met een coalitie van minstens 76 zetels heb je dus de grootste kans.

De grafiek hieronder is nu nog gebaseerd op de voorlopige prognose van het ANP na zo'n 98 procent van de stemmen. Zodra er een daadwerkelijke uitslag bekend is, worden de gegevens aangepast.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Wie heeft wie uitgesloten?

Er zit nog wel degelijk een verschil wat kan en wat mogelijk is. Veel partijen hebben andere partijen uitgesloten. Zo heeft de VVD, maar ook veel andere partijen, de PVV uitgesloten. De VVD wil alleen samenwerken met de PVV als leider Geert Wilders eerst excuses maakt voor de 'minder Marokkanen'-uitspraak. Dat is Wilders niet van plan.

Ook heeft Mark Rutte al gezegd niet te zullen samenwerken in een kabinet met Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Rutte noemt als reden om niet met FvD samen te werken, de racistische Whatsapp-berichten van partijleden.

Ook bij andere grote partijen bestaat grote weerstand tegen FvD. Alleen Baudet en Wilders sluiten samenwerking met elkaar in een nieuw kabinet, niet uit.

Lees meer over
Tweede KamerverkiezingenNederlandse politiekPolitieke stromingPolitiek