Persconferentie vrijdag

De Jonge: besluit over coronaregels aan vroege kant, maar 'we zijn bezorgd'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANP / Lex van LieshoutDe Jonge: besluit over coronaregels aan vroege kant, maar 'we zijn bezorgd'
RTL

Dat het kabinet vrijdag al besluit over mogelijke nieuwe coronamaatregelen is 'aan de vroege kant', erkent minister De Jonge. Vorige week zijn de nieuwe regels pas ingegaan en de naleving ervan is deze week nog nauwelijks terug te zien in de cijfers. De Jonge zegt bezorgd te zijn over de toenemende besmettingscijfers en ziekenhuisopnames.

Het kabinet is van plan vrijdag weer een coronapersconferentie te geven. Bij het nemen van nieuwe besluiten wordt onder meer gekeken naar de prognose van het RIVM over deze golf, zei De Jonge. "Als die prognose hoger uitvalt dan verwacht, en we dus aan de verkeerde kant zitten, dan ontkomen we denk ik niet aan extra maatregelen", zei de demissionair minister van Volksgezondheid.

Basismaatregelen belangrijk

Ook wil De Jonge meer duidelijkheid over ons gedrag, en dan vooral over de naleving van de coronamaatregelen.Hij verwacht dat het Outbreak Management Team (OMT) deze week meer kan vertellen over hoe we de coronaregels naleven. Het gaat dan om 1,5 meter afstand houden en de controle op coronatoegangsbewijzen, zoals werd aangekondigd tijdens de persconferentie van vorige week.

De Jonge: "Zien we in het gedrag van mensen terug, dat de boodschap goed is begrepen? Houden we ons beter aan de basismaatregelen? Ik wacht  de informatie en het advies van het OMT af voordat ik vooruitloop op nieuwe maatregelen."

De basismaatregelen zijn daarbij belangrijk, stelt de minister: afstand houden, handen wassen en testen bij klachten. "Het virus draagt zichzelf niet over, mensen doen dat." Het OMT komt woensdag met een nieuw advies. 

QR-code op terras, mondkapje in de supermarkt: de nieuwe maatregelen op een rij
Lees ook

QR-code op terras, mondkapje in de supermarkt: de nieuwe maatregelen op een rij

In het openbaar vervoer en op de weg is nog niet te merken dat het kabinet het advies om thuis te werken vorige week dinsdag heeft aangescherpt. Cijfers van het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP), het ov-chipkaartbedrijf Translink en Google laten zien dat woensdag, donderdag en vrijdag weinig is veranderd aan de drukte op de weg, in het ov en op kantoor.

Tijdelijke wet verlengen

Donderdag praat het kabinet over dat nieuwe OMT-advies en vrijdag staat er dan weer een nieuwe persconferentie gepland. "Ik ga nu nog niet vooruitlopen over nieuwe maatregelen", aldus De Jonge.

Vandaag praatte de Tweede Kamer ook over de verlenging van de tijdelijke wet corona. De Kamer moet iedere drie maanden instemmen met een verlenging. Dit was al de derde verlenging en De Jonge denkt dat ook een vierde en vijfde verlenging nodig zullen zijn. Hij denkt dat de tijdelijke wet die de coronamaatregelen mogelijk maakt, nog wel verlengd moet worden tot juni komend jaar. 

Rutte afgelopen dinsdag over de aangescherpte maatregelen: 'Bescherm jezelf en anderen'
Lees meer over
Hugo de JongeCoronabesmettingenCoronamaatregelenCoronacrisis in Nederland