Maximaal vergoed uurtarief naar 9,12 euro

Kinderopvangtoeslag gaat volgend jaar nóg iets extra omhoog

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Kees van de VeenKinderopvangtoeslag gaat volgend jaar nóg iets extra omhoog
RTL

De kinderopvangtoeslag gaat in 2023 nog iets extra omhoog. Eerder deze week trok het kabinet al extra geld uit om ouders te compenseren voor de sterk stijgende kosten. Op aandringen van de Tweede Kamer komt daar nu nog een schep bovenop.

Vanwege de 'uitzonderlijke en onvoorziene hogere inflatie' dit jaar besloot minister Van Gennip van Sociale Zaken eerder deze week al om het maximale uurtarief waarop de overheid de toeslag baseert, verder te verhogen.

62 cent per uur

Omdat ook in 2023 de inflatie veel hoger ligt dan was voorzien, pleitten GroenLinks en de PvdA in het debat over de Najaarsnota gisteren voor nog een extra verhoging. In een brief aan de Tweede Kamer liet het kabinet vanochtend weten dat dit kan.

Toch extra kinderopvangtoeslag, kabinet repareert inschattingsfout
Lees ook

Toch extra kinderopvangtoeslag, kabinet repareert inschattingsfout

Door de verhoging gaat het maximaal vergoede uurtarief gaat van 8,50 euro naar 9,12 euro per uur. De extra verhoging wordt dan in januari in de toeslag verwerkt, over december krijgen ouders een nabetaling.

Belangrijke stap

Deze extra verhoging kost het kabinet in totaal 45 miljoen euro. Eerder deze week kwam er al 50 miljoen euro bij voor de kinderopvangtoeslag.

Het extra geld is 'een belangrijke stap om 2023 voor gezinnen met kinderen betaalbaar te houden', vindt GroenLinks-leider Jesse Klaver.

Maximaal vergoede uurtarieven in 2023:

Kinderopvang van 8,50 in 2022 naar 9,12 in 2023

BSO van 7,31 in 2022 naar 7,85 in 2023

Gastouders van 6,52 in 2022 naar 6,85 in 2023

Lees meer over
Karien van GennipKinderopvangKinderopvangtoeslagInflatieKoopkracht