Na oproep Kamer

Nog geen boetes voor gratis aanbieden plastic wegwerpbekers en –bakjes

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Nog geen boetes voor gratis aanbieden plastic wegwerpbekers en –bakjes
RTL

Winkels, bedrijven en sportclubs zullen vanaf januari niet worden gecontroleerd of ze extra geld rekenen voor wegwerpbekers en -bakjes van plastic. Dat heeft staatssecretaris Heijnen bekendgemaakt. Het is een gevolg van de wil van een meerderheid in de Tweede Kamer, die wil dat de nieuwe regels die dat wel eisten, worden ingetrokken.

Zo ver wil Heijnen niet gaan. De regels blijven bestaan, maar er wordt door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zeker een jaar niet gecontroleerd. Heijnen wil aanpassing van de wetgeving overlaten aan haar opvolger in een nieuw kabinet.

Heijnen kiest deze oplossing, om haar opvolger 'niet voor de voeten' te lopen. "Met de aanpak die ik nu kies, heeft mijn opvolger in een nieuw kabinet maximaal de handen vrij om een keuze te maken."

Drie maanden na invoering wil Tweede Kamer alweer van plastictaks af
Lees ook

Drie maanden na invoering wil Tweede Kamer alweer van plastictaks af

19 miljoen stuks per dag

Elke dag belanden er in Nederland 19 miljoen wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten na eenmalig gebruik in het afval. Een deel daarvan komt als zwerfafval in het milieu terecht.

Zelf weten

Dat er niet meer wordt gehandhaafd door de inspectie komt er in feite op neer dat winkeliers zelf kunnen bepalen of ze wel of geen toeslag heffen. Daardoor zal een deel van de ondernemers dat waarschijnlijk niet meer doen. De extra kosten bedragen zo'n 10 cent per bakje of beker.

Sinds 1 juli moesten ondernemers bij afhalen en bezorgen verplicht een herbruikbaar alternatief aanbieden of eigen bakjes accepteren. Consumenten die toch voor wegwerpbakjes of -bekers met plastic kiezen, moeten daar extra voor betalen. Doel is om mensen te laten kiezen voor het herbruikbare alternatief, wat dus ook een eigen herbruikbare beker of herbruikbaar bakje mag zijn.

Wel naar herbruikbaar

Vanaf 1 januari volgend jaar was de bedoeling dat wegwerpbekers en -bakjes met plastic erin helemaal verboden worden bij consumptie ter plaatse. Dat is nu ook tijdelijk van de baan.

Toch is de staatssecretaris Heijen er van overtuigd dat wegwerpplastic teruggedrongen moet worden. "Linksom of rechtsom moeten we toe naar een serieuze reductie van wegwerpplastics. Ik roep bedrijven, organisaties, locaties en medeoverheden met klem op om de regels te volgen en gewoon wel die broodnodige omslag te maken van wegwerp naar herbruikbaar."

Lees meer over
Vivianne HeijnenStatiegeldRecyclingPlasticsoep