Internationaal Gerechtshof

Honderden demonstranten in Den Haag vanwege genocidezaak tegen Israël

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Robin UtrechtHonderden demonstranten in Den Haag vanwege genocidezaak tegen Israël
RTL

In Den Haag demonstreren honderden mensen vanwege de internationale genocidezaak die Zuid-Afrika heeft aangespannen tegen Israël. Zowel voor de Palestijnse als de Israëlische zaak zijn betogingen rond de hoorzitting, die dient in het Internationaal Gerechtshof (ICJ). 

De Zuid-Afrikaanse aanklagers willen dat Israël stopt met genocidale daden tegenover Palestijnen in de Gazastrook. De zaak dient vandaag en morgenochtend. Vandaag legt Zuid-Afrika verklaringen af, op de tweede dag Israël.

'Brede coalitie'

Demonstranten van beide groepen worden nadrukkelijk van elkaar weggehouden door de politie. Bij het Vredespaleis, waar het ICJ is gevestigd, zijn honderden betogers ter ondersteuning van de aanklagers en de Palestijnen. Ze dragen Palestijnse vlaggen bij zich en een bord met daarop de namen van Palestijnse slachtoffers van de oorlog in Gaza.

De demonstranten zijn 'een brede coalitie van mensenrechtenorganisaties en solidariteitsgroepen', zeggen de organisatoren. Ook wordt de hoorzitting live gestreamd op een groot scherm.

Politie te paard houdt sympathisanten van de Israëlische én de Palestijnse zaak uit elkaar.© ANP / Robin Utrecht
Politie te paard houdt sympathisanten van de Israëlische én de Palestijnse zaak uit elkaar.

Uit solidariteit met Israël lopen een paar honderd mensen een mars vanaf het Lange Voorhout naar het Vredespaleis en weer terug.

'Israël staat niet alleen'

Volgens de organisatoren lopen zo'n acht organisaties, joods en christelijk, mee. Zij willen 'samen laten zien dat Israël niet alleen staat in Nederland', aldus een spreker. Ook lopen er familieleden van de door Hamas gegijzelde Israëliërs mee.

CIDI-directeur Naomi Mestrum noemt de aanklacht tegen Israël 'absurd', en passend 'in een hetze tegen Israël, ontstaan toen de doden van de aanval van Hamas nog niet waren begraven'. Ze noemt het vallen van zoveel doden nu aan Palestijnse kant 'verschrikkelijk, elke dode is er een te veel'. "Maar Israël heeft te maken met een terreurbeweging. Hamas wordt niet aan dezelfde humanitaire standaard gehouden als men aan Israël oplegt."

Een andere spreker haalt aan dat er nog altijd 130 mensen worden gegijzeld door Hamas. "Alle terreur moet stoppen", zegt hij, benadrukkend dat het een mars voor vrede is.

Lees meer over
Internationaal Strafhof (ICC)HamasOorlog tussen Hamas en IsraëlDemonstratiesGijzelingDen HaagIsraëlPalestijnse gebieden