Zondaginterview

Drie centimeter 'te dik' voor topmodel: Nicky strijdt nu tegen het ideaalbeeld

Door Linda Samplonius··Aangepast:
© Hylke GreidanusDrie centimeter 'te dik' voor topmodel: Nicky strijdt nu tegen het ideaalbeeld
RTL

Ze stond in galajurken op exclusieve feesten, maar zat niet veel later eenzaam en alleen thuis op de bank. De topmodellencarrière van Nicky Opheij (26) kwam niet van de grond omdat ze drie centimeter 'te dik' was. Het zorgde voor eetproblemen, later volgde een depressie. Maar ook een nieuwe missie: tieners moeten dit verhaal achter het perfecte plaatje kennen.

Drie centimeter.

Als haar heupen drie centimeter smaller waren geweest, stond haar handtekening onder een topmodellencontract van een groot internationaal bureau en lag de wereld aan haar voeten. Ze had nét Hollands Next Top Model 2014 gewonnen.

Ze ging nóg vaker sporten en op streng dieet. At een paar sinaasappels, een cracker, een bakje kwark met wat havermout en wat groente als avondeten.

Weer dat meetlint

Twee centimeter.

Nóg langer touwtje springen, meer push-ups, zwaardere gewichten. Niet naar feestjes, geen vrienden zien. Niet in de verleiding komen. Sla, groente en water, veel water.

"Ik was zo gigantisch blij toen ik won."© ANP
"Ik was zo gigantisch blij toen ik won."

Weer dat meetlint: nog steeds twee centimeter te veel. Als haar heupen nog twee centimeter smaller waren, kreeg ze dat felbegeerde contract van 50.000 euro. Maar haar heupen werden niet smaller, het meetlint zat op het bot.

Niet gelukt

"Het is me niet gelukt", vertelt Nicky met onvervalst Brabants accent. "Zelfs op mijn allerdunst was ik nog 'te dik'. Ik had gewonnen, maar dat contract heb ik nooit mogen tekenen."

Ze doet af en toe nog modellenwerk, net nog kreeg ze een telefoontje voor een shoot in Parijs. "Ik weet nog steeds niet of ik morgen in Parijs zit voor die shoot of achter mijn bureau bij mijn baan als technisch tekenaar", lacht Nicky. "Het is nog niet helemaal duidelijk wat de klant wil."

Modellenwerk is bijzaak

We spreken haar in een boerderij in het Oost-Brabantse Handel, waar ze tijdelijk samen met haar vriend woont. Nicky is naast model en technisch tekenaar ook gewichts- en voedingsconsulent. Daarnaast geeft ze workshops over voeding en pesten – daarover later meer.

Tijdens de finale van Hollands Next Top Model (HNTM).© ANP
Tijdens de finale van Hollands Next Top Model (HNTM).

Modellenwerk is bijzaak geworden. Ze heeft een ander, groter doel: het ware verhaal achter het perfecte plaatje vertellen. Want het werk dat ze nu doet, is voortgekomen uit haar dromen, haar depressie, de pesterijen en de podiummomenten. Grote hoogtes, diepe dalen. Dat kenmerkt het leven van Nicky.

Warme basis

Tot haar twaalfde was Nicky's leven vrij doorsnee. Ze groeide op in Handel met haar vader, moeder en broertje. Een mooi huis, een stabiel gezin. Een fijne tijd op de basisschool. In haar jeugd was ze gelukkig.

"Mijn ouders hadden een eigen bouwbedrijf en werkten hard. Maar er kon ook veel. We gingen op wintersport en op zomervakantie. Er was altijd veel liefde in huis. Het was een veilige, warme basis."

'Met mijn 1,80 viel ik op'

Die bleek ze niet veel later hard nodig te hebben. Op de middelbare school ging het mis. "Met mijn 1,80 viel ik op, dat wist ik. In groep 8 kreeg ik als eerste een groter tafeltje."

"Hier was ik een jaar of vijftien."© Eigen foto
"Hier was ik een jaar of vijftien."

'Niemand durfde wat te zeggen'

Op de middelbare school wilde ze niet opvallen, dus Nicky liep met gebogen schouders, maakte zich letterlijk kleiner. "Giraf, Nekkie in plaats van Nicky – omdat ik een lange nek heb - er werd van alles tegen me geroepen, vooral door de meiden. Ik huilde snel. Schold iemand me uit: hop, tranen. Ik was een makkelijke prooi."

Eén van de heftigste momenten was toen een jongen haar bij de keel greep en tegen een muur drukte, vertelt ze. "Ik kon geen kant op. Het pesten gebeurde aan de lopende band. Ik werd na school opgewacht, mijn tas werd van mijn fiets getrokken en in de bosjes gegooid. Eén keer stond de hele aula te joelen terwijl een van de pesters allemaal nare dingen naar me riep. Mijn vriendinnen zaten zwijgend naast me. Niemand durfde wat te zeggen."

'Iedereen zei dat ik lelijk was'

De pesterijen maakte haar onzeker. "Iedereen zei dat ik lelijk was, dus dan zal het wel zo zijn, dacht ik. Maar ik had ook een droom: ik wilde model worden." Nicky hield zichzelf voor: niet elk model is knap. "Ik was misschien niet mooi, maar op foto's bleef ik wel goed plakken." Ze bedoelt: ze was fotogeniek.

"Tijdens mijn middelbare schoolperiode. Thuis was ik gelukkig."© Eigen foto
"Tijdens mijn middelbare schoolperiode. Thuis was ik gelukkig."

Dat bleek ook toen een amateurfotograaf iets in haar zag en een foto van haar maakte. "Het was mijn eerste shoot. Bij hem kreeg ik het gevoel dat ik er wel mocht zijn."

Werken in de bouw

Toch koos ze voor een opleiding bouwkunde. "Ik was zo klaar met die meiden op de middelbare school. Daarnaast: mijn moeder is aannemer, mijn vader uitvoerder. Werken in de bouw leek logisch."

Tijdens die opleiding schreef ze zich in voor Hollands Next Top Model. Ze vertelde het aan niemand, alleen haar ouders en de enige andere vrouw uit haar klas wist het. "De castingdagen waren in Amsterdam. Moest ik ineens in mijn eentje van Handel naar Amsterdam. Er rijdt maar een paar keer per dag een bus door de dorpsstraat en ik was nog nooit alleen met de trein geweest. Ik deed alles op de fiets, ook naar mijn opleiding, wat een uur fietsen was."

Feesten, fotoshoots en New York

Alleen met de trein, lopen op naaldhakken. Nicky lacht. "Ik was die boerenmeid uit Brabant die liep te stampen over de catwalk. Je had het hoofd van Fred van Leer moeten zien." Weer die harde lach. "Hij zei nog: 'Je hebt een bijzonder gezicht, maar lopen kun je niet.'"

Ze overleefde de casting én won uiteindelijk het programma. "Het voelde als een film waarin ik toevallig was beland en ik genoot van elke scène. De feestjes, de shoots, de reis naar New York. Iemand van de regie appte later: 'ik heb je zo zien genieten'. Dat boerinneke uit Brabant werd langzaam een wereldvrouw." 

Tijdens de finale van HNTM.© ANP
Tijdens de finale van HNTM.

"ledereen zei het toen ik terug was: wat ben je veranderd. Zelfverzekerder. Het was een bevestiging: ik kon heus wel iets. Ik stond letterlijk rechterop. Zodra ik hoorde dat ik gewonnen had, dacht ik aan de pesters: fuck you. Allemaal. Ik heb het gewoon geflikt."

'Te dik'

Even heeft ze geproefd van het internationale modellenleven, de exclusieve feesten, de grote fotoshoots. Toch kreeg ze het felbegeerde gewonnen contract niet. "Ik voldeed niet aan de eisen. Mijn heupen waren drie centimeter te breed."

Ze ging in Utrecht op kamers en deed de stage van haar opleiding in Amsterdam zodat ze drie keer in de week kon trainen met een personal trainer van het modellenbureau, ging op een streng dieet, wandelde elke dag een uur of stond een uur touwtje te springen.

Geslaagd

In de tussentijd kreeg ze bijles, soms bij de leraren thuis om ook haar studie te halen. "Zo begaan was die school." Dolblij was ze dan ook met haar diploma. "Toen ik hoorde dat ik geslaagd was, ging ik meteen naar huis."

"Hier kreeg ik mijn diploma voor gewichtsconsulent. Later haalde ik mijn diploma voedingsdeskundige."© Eigen foto
"Hier kreeg ik mijn diploma voor gewichtsconsulent. Later haalde ik mijn diploma voedingsdeskundige."

Maar daar trof ze haar ouders huilend op de bank aan. "Wie is er dood? vroeg ik. Het bleef stil. Ze gingen scheiden, zeiden ze. Ik zag het totaal niet aankomen."

Wat volgde was 'de grootste hel uit haar leven'. "Het was niet alleen de scheiding van mijn ouders die ik moeilijk kon verwerken, ook de strijd om de centimeters." Haar moeder vertrok uit het ouderlijk huis. "Ik ging er juist wonen. Ik had na mijn opleiding niet meteen een baan en geen werk. Wel deed ik af en toe een modellenklusje."

'Ik was zo lusteloos'

Toen ze terugkwam van een shoot in Mallorca, was ook haar vader vertrokken. Haar broertje woonde bij haar moeder. "Ik bleef alleen achter in dat grote huis." Nicky at bijna niet, vanwege die centimeters, en sprak niet met vriendinnen af. "De verleiding van een wijntje en eten was te groot. Ik was zo lusteloos. Ik had ook geen ritme meer. Ik ging om 3 uur 's nachts naar bed, werd een keer wakker. Had de puf niet meer om op te ruimen."

Ze voelde zich eenzaam. Heel eenzaam. "Het was een behoorlijk groot huis en iedereen was met zichzelf bezig. Niemand vroeg aan mij hoe het met me ging. Nu begrijp ik dat mijn ouders in hun eigen crisis zaten, toen niet."

'Ik voelde me mislukt'

"Ik had gewonnen, had meer dan 50k volgers op insta, maar mijn modellencarrière kwam niet van de grond. Ik had geen werk, geen geld, geen energie, geen zelfvertrouwen en was maandenlang depressief, bleek later. Ik voelde me mislukt."

Op haar dieptepunt, belde ze haar moeder. "'Mama, ik zie het niet meer zitten', zei ik. Mijn moeder regelde meteen professionele hulp. En een appartement in de buurt, waar ik samen met mijn moeder en broertje ging wonen."

Nicky en haar moeder.© Eigen foto
Nicky en haar moeder.

'Waar ben ik mee bezig?'

Nicky probeerde nog één keer die gewilde 92 centimeter heupbreedte te halen. "Mijn droom was zo dichtbij, maar mijn afvalcoach zei: 'We zitten op je bot. De laatste bilspier wordt pas minder als je jezelf uithongert.' Ik was op mijn dunst en nog steeds waren mijn heupen te breed. Tijdens mijn bijbaan in de horeca viel ik regelmatig flauw, zo weinig at ik."

Ze schreef zich in voor een opleiding tot gewichtsconsulente. "Die opleiding opende mijn ogen. Ik dacht: waar ben ik mee bezig? Wat ik aan het doen ben, is helemaal niet gezond."

Stoppen als topmodel

Ze ging op gesprek bij het modellenbureau. "Tegen de directeur zei ik dat ik wilde stoppen, die zei net iets te snel: 'Ja, dat lijkt me een goed idee.' Ik geloof dat zij ook opgelucht waren dat ik ermee ophield."

Toch gaf ze zich datzelfde jaar op voor een nieuwe afvalrace, die van Miss Nederland. "Ik wilde het nog één keer doen, maar dan zonder de strijd om de centimeters." Ze won en werd Miss Nederland 2017. "Het proces daarna was heel anders, ik werd begeleid. De organisatie van Miss Nederland vroeg aan me wat ik wilde bereiken en hielp me daarbij.”

"Net gekroond Miss Nederland."© Eigen foto
"Net gekroond Miss Nederland."

"Het succes na Hollands Next Top Model bleef uit, maar nu vond ik de weg die beter bij me paste."

Impact van pesten

Ze schreef een boek, reisde als Miss Nederland naar Las Vegas en de Filippijnen, ontmoette de man van haar dromen – gewoon in Handel. En ze begon als zzp'er zodat ze al haar werk afgewisseld kan doen.

"Mijn belangrijkste missie is dat ik tieners op middelbare scholen het verhaal achter de glitter en glamour vertel. Ik vertel ze hoeveel impact pesten kan hebben. Juist in deze tijd is dat belangrijk, want bij mij hield het pesten op zodra ik thuis was. Nu gaat het via social media of whatsapp na school gewoon verder."

Nicky barst van de energie en de plannen. "Ik wil gewoon dat iedereen de beste versie van zichzelf wordt. Met gezond eten en een gezond lichaam."

En die drie centimeters? Die zitten er gewoon aan. "Ik ben er heel tevreden mee."

Zondaginterview

Elke zondag publiceren we een interview in tekst en foto's van iemand die iets bijzonders doet of heeft meegemaakt. Dat kan een ingrijpende gebeurtenis zijn waar hij of zij bewonderenswaardig mee omgaat. De zondaginterviews hebben gemeen dat het verhaal van grote invloed is op het leven van de geïnterviewde.

Ben of ken jij iemand die geschikt zou zijn voor een zondaginterview? Laat het ons weten via dit mailadres: zondaginterview@rtl.nl

Lees hier de eerdere zondaginterviews.

Lees meer over
ZondaginterviewLink in bioHolland's Next Top ModelModellenwereldPestenVoedingGezondheid