KETENEN GEBROKEN

April Darby schoot vol bij eerste repetitie Keti Koti in Concert

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPApril Darby schoot vol bij eerste repetitie Keti Koti in Concert
RTL

April Darby (32) is naar eigen zeggen 'trots en vereerd' dat ze woensdagavond te zien is in 'Keti Koti in Concert'. De zangeres is een van de artiesten die meedoet aan het muzikale spektakel in theater Carré waarmee de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht wordt.

"Bij de eerste repetities kreeg ik tranen in mijn ogen"

Artiesten als Trijntje Oosterhuis, Kenny B, Jeangu Macrooy en Typhoon brengen in een uitverkocht Carré in Amsterdam op muzikale wijze verhalen uit de tijd van de slavernij. Edsilia Rombley en Natasja Gibbs presenteren de avond, die donderdag ook bij BNNVARA op NPO 1 wordt uitgezonden.

Keti Koti in Concert gevierd in Koninklijk Theater Carré
Lees ook

Keti Koti in Concert gevierd in Koninklijk Theater Carré

April Darby speelt in een door Glen Faria geschreven stuk muziektheater waarin zij in de stijl van de musical Hamilton de familiegeschiedenis van Humberto Tan verbeelden. "Ik speel zijn betovergrootmoeder, een tot slaaf gemaakte vrouw die op het punt staat de oversteek te gaan maken. Ze is gevangengenomen en weet niks van de plek waar ze naartoe gaat, behalve dat het er heel onprettig zal zijn", vertelt April.

Het zijn serieuze thema's, zegt de zangeres. "Bij de eerste repetities kreeg ik tranen in mijn ogen. Het besef dat dit echt is gebeurd, kwam zo hard binnen." De sfeer achter de schermen is 'heel liefdevol', zegt de zangeres. "Iedereen die daar is wil er ook echt graag zijn. Iedereen draagt zijn steentje bij, wil erbij horen en meemaken dat we dit live gaan doen. Ik ben heel trots en ook vereerd dat ik mee mag doen."

Hoewel de roots van April niet in een van de Nederlandse koloniën liggen, staan de verhalen van de tot slaaf gemaakten niet ver van haar af. "Mijn vader is Amerikaans en ik ben zoals ze dat noemen half Afro-Amerikaan. Ook mijn voorouders waren tot slaaf gemaakt. Mijn overgrootmoeder heeft in het zuiden katoen geplukt. Dat verleden is ook deel van mij." Veel heeft ze er niet over gesproken met haar familie, zegt ze. "Er zit veel pijn en trauma, dat maakt het lastig om over te praten. Het is ook pas 150 jaar geleden dat de slavernij echt is afgeschaft, dat is eigenlijk helemaal niet lang."

De zangeres hoopt dat Keti Koti en de herdenking van de afschaffing van de slavernij vanaf nu meer aandacht krijgen in Nederland. "Het is de geschiedenis van ons allemaal. Ik hoop dat Keti Koti in Concert dan ook niet een eenmalige voorstelling is, maar dat het jaarlijks terug kan keren. Zeker, 100 procent!"

Lees meer over
Keti Koti