110 euro per maand

Duizenden studenten vragen zo snel mogelijk basisbeurs aan

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
Duizenden studenten vragen zo snel mogelijk basisbeurs aan
RTL

Duizenden studenten hebben vanochtend direct een basisbeurs aangevraagd voor het komende collegejaar. In de eerste twee uur kreeg de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) zo'n 12.000 aanvragen binnen.

De basisbeurs voor studenten aan hogescholen en universiteiten is terug van weggeweest en keert komend studiejaar terug. Voor het eerst in acht jaar tijd kunnen studenten vanaf nu weer een basisbeurs aanvragen, die als ze binnen 10 jaar afstuderen wordt omgezet in een gift. Wie voor 1 september een aanvraag doet, krijgt de eerste betaling in september.

435.000 studenten

DUO schatte vooraf in dat ongeveer 435.000 studenten recht hebben op de beurs. Van die groep heeft 2,76 procent direct gehandeld en zich aangemeld. Sommige studenten moesten wel wat geduld hebben bij het doen van hun aanvraag. "Het systeem kan soms een beetje traag zijn, maar de aanvragen worden wel goed verwerkt", zegt een woordvoerde.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Met de terugkeer van de basisbeurs komt het door studentenorganisaties verfoeide leenstelsel ten einde. Thuiswonende studenten krijgen straks 110,30 euro per maand om ze te helpen met hun studiekosten, studenten die op zichzelf wonen krijgen in 439,20 euro.

Dat is inclusief een tijdelijke verhoging met 164,30 euro, waarmee de politiek uitwonenden studenten wilde helpen met de hoge kosten voor bijvoorbeeld energie en boodschappen.

RTL Z beschreef in een eerdere video de voor- en nadelen van de basisbeurs
Lees meer over
Studenten