Steun van Moorman

Timmermans stelt zich kandidaat voor lijsttrekkerschap PvdA/GroenLinks

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPATimmermans stelt zich kandidaat voor lijsttrekkerschap PvdA/GroenLinks
RTL

Frans Timmermans (62) stelt zich vanmiddag kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de nieuwe combinatie tussen PvdA en GroenLinks bij de Tweede Kamerverkiezingen. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Volkskrant. Volgens die krant krijgt hij de steun van PvdA-wethouder Marjolein Moorman, die ook werd getipt als kandidaat-lijsttrekker.

Timmermans was in het verleden Tweede Kamerlid voor de PvdA en minister van Buitenlandse Zaken. Momenteel is hij bezig aan zijn tweede termijn als Eurocommissaris. Timmermans staat binnen de partij bekend als een goede campagnevoerder. Bij de laatste Europese verkiezingen maakte hij als lijsttrekker de PvdA de grootste partij, tegen de verdrukking in.

Volgens de Volkskrant spraken de partijvoorzitters van PvdA en GroenLinks afgelopen week al met Timmermans en andere mogelijke kandidaten. De PvdA eiste dat er één gezamenlijke voorkeurskandidaat kwam van de partijbesturen, om andere mogelijke kanshebbers te ontmoedigen zich ook te kandideren.

Op 5 september presenteert PvdA/GroenLinks het conceptverkiezingsprogramma voor de verkiezingen. Dat wordt op 14 oktober definitief gemaakt tijdens een gezamenlijk congres in Ahoy in Rotterdam.

Verkiezingen 22 november

De verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn op 22 november. Die zijn nodig door de val van het kabinet, nu bijna twee weken geleden. De regeringspartijen konden het niet eens worden op het gebied van asiel en immigratie.

In de tussentijd is er veel gebeurd in Den Haag. Bijna alle leiders van de grotere politieke partijen hebben hun afscheid van de politiek aangekondigd. Zo keert Mark Rutte niet terug, net als Wopke Hoekstra en Sigrid Kaag.

Deze week maakte Jesse Klaver al bekend geen kandidaat te zijn voor het lijsttrekkerschap van PvdA/ GroenLinks. Hij blijft wel in de Tweede Kamer. Zijn aankondiging kwam nadat de leden van de PvdA en groenLinks massaal voor een gezamenlijke kieslijst deel te nemen aan de verkiezingen.

Dat moment kan je hier bekijken:

Lees meer over
Frans TimmermansKlimaat