Veiligheidsraad

Einde graandeal betekent honger voor miljoenen mensen: 'Velen kunnen sterven'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPEinde graandeal betekent honger voor miljoenen mensen: 'Velen kunnen sterven'
RTL

De prijsstijgingen die worden veroorzaakt door het opblazen van de graandeal door Rusland, zullen leiden tot honger voor miljoenen mensen, mogelijk zelfs met de dood tot gevolg. Daarvoor heeft Martin Griffiths, hoofd humanitaire zaken van de Verenigde Naties, gewaarschuwd bij een bijeenkomst van de Veiligheidsraad.

"Hogere prijzen zullen als eerste gevoeld worden door gezinnen in ontwikkelingslanden", aldus Griffiths. "Sommigen zullen honger lijden, sommigen zullen verhongeren, velen kunnen als gevolg van deze besluiten sterven." 

Prijzen drukken

Volgens de VN heeft de graandeal geholpen om de voedselprijzen te drukken met 23 procent. Bovendien is via het Wereldvoedselprogramma 725.000 ton Oekraïens graan verstrekt in verschillende landen, waaronder Afghanistan, Sudan en Jemen.

Rusland stopt met graandeal tot aan voorwaarden is voldaan
Lees ook

Rusland stopt met graandeal tot aan voorwaarden is voldaan

Een door Rusland naar voren geschoven econoom, Mikhail Khan, stelde dat de impact wel meeviel, aangezien maar 3 procent van het Oekraïense graan naar de armste landen ging. Volgens hem is de impact van het einde van de deal op de graanprijzen 'niet heel significant'. 

Graandeal

Rusland weigerde begin deze week de graandeal te verlengen. Dat akkoord regelde dat schepen met graan onder voorwaarden wel veilig de Oekraïense havens kunnen verlaten. Rusland zegt nu elk schip op de Zwarte Zee te zullen beschouwen als een legitiem doelwit, waardoor Oekraïne andere wegen moet zoeken om graan te kunnen exporteren. Het land is een van de grootste graanproducenten ter wereld. 

Ook de Nederlandse boer Kees Huizinga verbouwt graan in Oekraïne. "Als we niet kunnen verkopen, wordt het een ramp."