Razendsnelle verspreiding

Omikronvariant in Verenigde Staten al goed voor driekwart besmettingen

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPOmikronvariant in Verenigde Staten al goed voor driekwart besmettingen
RTL

De omikronvariant van het coronavirus werd drie weken geleden voor het eerst gesignaleerd in de Verenigde Staten. Inmiddels is de variant goed voor 73 procent van alle coronabesmettingen, blijkt uit schattingen van de autoriteiten. In een aantal staten is er al bij 96 procent van de besmettingen sprake van de omikronvariant.

Op 1 december meldden de gezondheidsautoriteiten in de Verenigde Staten de eerste coronabesmetting met de omikronvariant. Twee weken gelden stelde het CDC, het Amerikaanse RIVM, dat er bij één procent van de besmettingen sprake was van de omikronvariant. Vorige week was dat nog 13 procent.

Deltavariant naar achtergrond

Inmiddels schat het CDC dat bij 73 procent van alle coronabesmettingen sprake is van omikron, de variant die voor het eerst werd gesignaleerd in Zuid-Afrika. De deltavariant van het coronavirus is volgens de wetenschappers in de VS momenteel nog 'maar' goed voor 26 procent van de besmettingen.

Werkt de zelftest nog wel met de omikronvariant?
Lees ook

Werkt de zelftest nog wel met de omikronvariant?

De omikronvariant van het coronavirus is twee tot drie keer besmettelijker dan de deltavariant. Door de vele mutaties bieden de huidige vaccins minder bescherming tegen de variant. Of de omikronvariant ook ziekmakender is dan zijn voorgangers moet nog blijken, daar is volgens wetenschappers meer onderzoek voor nodig. Eerste studies laten zien dat de variant mogelijk minder ziekmakend is.

'Pittige winter'

Het CDC meldt dus dat omikron inmiddels de dominante variant in de Verenigde Staten is, maar ziet ook een groot verschil tussen de verschillende staten. Zo is er in de noordwestelijke staten Oregon, Washington en Idaho inmiddels bij 96 procent van de besmettingen sprake van de omikronvariant.

De bekende Amerikaanse viroloog Anthony Fauci waarschuwde dit weekend in een tv-interview al voor een pittige winter in de VS door omikron. "Als alles zo verder gaat als we nu denken, zullen onze ziekenhuizen over twee weken onder zeer hoge druk staan," zei Fauci tegen NBC News. Hij benadrukte dat de variant, die volgens hem extreem besmettelijk is, 'over de wereld raast'.

VS niet op slot

De Amerikaanse president Joe Biden geeft morgen een toespraak, waarin hij de bevolking van zijn land waarschijnlijk (opnieuw) oproept zich te laten vaccineren. Volgens een woordvoerder is Biden niet van plan het land op slot te gooien. Wel zal de president met andere maatregelen komen en zullen onder meer zelftesten beter beschikbaar worden.

Het Nederlandse demissionaire kabinet besloot dit weekend wel opnieuw een strenge lockdown af te kondigen vanwege de dreiging van de omikronvariant. RIVM-directeur Jaap van Dissel verwacht dat omikron ook hier nog voor de jaarwisseling de dominante variant wordt.

Dit zei demissionair premier Mark Rutte er zaterdagavond tijdens een persconferentie over:

Demissionair premier Mark Rutte kondigde tijdens de persconferentie een harde lockdown aan, die zondagochtend om 05.00 uur inging.
Lees meer over
Joe BidenOmikronCoronavirusCovid-19CoronabesmettingenCoronamaatregelenCoronamedicijnVirusziekteVerenigde Staten