Regering afgetreden

Rellen in Kazachstan door verdubbeling gasprijs: 'Net een veldslag'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPRellen in Kazachstan door verdubbeling gasprijs: 'Net een veldslag'
RTL

In grote delen van Kazachstan zijn gisteren protesten uitgebroken vanwege een verdubbeling van de gasprijs. Al gauw veranderde het in een politiek protest en werden grote aantallen betogers opgepakt. "In Alma-Ata, de grootste stad van het land, is inmiddels een halve veldslag gaande", legt correspondent Olaf Koens uit. De regering besloot vannacht af te treden.

Op de eerste dag van het jaar verdubbelden de gasprijzen in de voormalige Sovjetrepubliek. Volgens correspondent Olaf Koens zorgde dat voor woedende inwoners, omdat veel auto's op LPG rijden. De prijs veranderde van het een op andere moment van zo'n 60 Kazachse tenge (12 eurocent) naar 120 tenge (24 eurocent) per liter.

Overal in Kazachstan

Buitenlandse media melden dat de protesten begonnen in het stadje Zhanaozen, maar dat er inmiddels overal in Kazachstan geprotesteerd wordt.

Vel over been na 15 jaar Kazachse cel: 'Moeten vader met een lepeltje eten geven'
Lees ook

Vel over been na 15 jaar Kazachse cel: 'Moeten vader met een lepeltje eten geven'

Koens spreekt van een 'giftige cocktail' in het land met zo'n 18 miljoen inwoners. "Reken maar dat men hier in Ankara en Moskou met argusogen naar kijkt, een soort nachtmerriescenario", zegt hij. Op beelden is te zien hoe de politie met scherp op demonstranten schiet, meldt Koens op Twitter:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De situatie liep in de loop van de avond zo ver uit de hand, dat president Kassym-Jomart Tokajev de noodtoestand uitriep. Ook beloofde hij de verhoging van de gasprijs terug te draaien, maar dat zorgde nog niet voor rust onder de demonstranten.

Leger ingezet

In Alma-Ata is een avondklok ingevoerd en is het openbaar vervoer stilgelegd. Op beelden is te zien dat het leger is ingezet, maar de betogers met te veel zijn. De militairen moesten zich daarom weer terugtrekken:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

'Oude man, eruit'

De demonstranten riepen leuzen als 'regering, treed af!' en 'oude man eruit', een verwijzing naar Tokajevs nog steeds machtige voorganger Noersoeltan Nazarbajev.

Nazarbajev is een bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin en regeerde Kazachstan van 1989 tot 2019, hij heeft nog altijd veel controle over het land.

Ontslag regering

In de nacht bood de regering van premier Askar Mamin haar ontslag aan. President Tokajev heeft het ontslag aanvaard en vicepremier Smajlov Alichan Aschanovitsj tot interim-premier benoemd. Totdat een nieuw kabinet is gevormd zullen de demissionaire ministers hun taken blijven uitvoeren.

Lees meer over
Olaf KoensMensenrechtenKazachstan