Bezoek regeringsleiders

Polen roept na overleg in Kiev op tot NAVO-vredesmissie in Oekraïne

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPPolen roept na overleg in Kiev op tot NAVO-vredesmissie in Oekraïne
RTL

Er moet een internationale vredesmissie naar Oekraïne worden gestuurd. Dat zei de leider van de Poolse regerende partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) tijdens een persconferentie in Kiev samen met de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

De premiers van Polen, Slovenië en Tsjechië spraken gisteren in de Oekraïense hoofdstad Kiev met president Zelenski. Het zijn de eerste regeringsleiders die de stad bezoeken sinds Rusland buurland Oekraïne 24 februari is binnengevallen.

'Met zulke bondgenoten winnen we'

De drie premiers kwamen er gisteren per trein aan. "Uw bezoek aan Kiev in deze moeilijke tijd voor Oekraïne is een sterk teken van steun. We stellen het zeer op prijs", zei Zelenski. "Met zulke bondgenoten winnen wij deze oorlog", zei hij vervolgens.

De bommen vallen nu vaak in de hoofdstad: 'Strijd om Kiev is nu echt ontbrand'
Lees ook

De bommen vallen nu vaak in de hoofdstad: 'Strijd om Kiev is nu echt ontbrand'

Hij roept ook andere regeringsleiders op om zijn land - 'waar het wel gevaarlijk kan zijn' - te bezoeken. "De ogen van mensen over de hele wereld zijn op onze hoofdstad gericht", zei hij in een nachtelijke toespraak. 

Engels en Oekraïens

De president sprak in het Engels en Oekraïens met de Poolse premier Mateusz Morawiecki, de Tsjechische premier Petr Fiala en de Sloveense regeringsleider Janez Jansa.

"Ik denk dat het nodig is om een vredesmissie te hebben - de NAVO, mogelijk een bredere internationale structuur - maar een missie die zichzelf kan verdedigen en die op Oekraïens grondgebied zal opereren", zei de Poolse politicus Jaroslaw Kaczynski. Hij was aanwezig bij de overleggen en is de Poolse ex-premier en de leider van de PiS.

De NAVO heeft herhaaldelijk gezegd niet te willen ingrijpen in Oekraïne. Pas als Poetin een NAVO-lidstaat zou aanvallen, ziet het bondgenootschap daar reden toe. 

Geheime reis

De Oekraïense premier Denis Sjmyhal prees de moed van zijn collega's om naar Kiev te komen. "De moed van de echte vrienden van Oekraïne", schreef hij op Twitter. Volgens een Poolse regeringswoordvoerder was de reis onder strikte geheimhouding gepland in overleg met de EU en de NAVO. 

Al twintig jaar demonstreert de 77-jarige Yelena Osipova tegen de macht in Rusland. Beelden van haar protest tegen de oorlog gingen de hele wereld over. Wij gingen langs bij de Russische baboesjka (oma), die weigert te stoppen met protesteren.
Lees meer over
Volodymyr ZelenskyNAVOEuropese UnieEuropese CommissieOorlog in OekraïneOekraïnePolenTsjechiëRusland