Te vroeg voor conclusies

Reproductiegetal coronavirus voor het eerst weer boven de 1

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPReproductiegetal coronavirus voor het eerst weer boven de 1
RTL

Het laatst bekende reproductiegetal van het coronavirus is voor het eerst sinds eind februari weer boven de 1 gekomen. Dat betekent dat het virus zich weer uitbreidt onder de bevolking, al is het nog te vroeg om te kunnen zeggen of dit een nieuwe golf betekent, zegt het RIVM.

Het reproductiegetal staat nu op 1,21.

Het RIVM registreerde tussen donderdagochtend en vrijdagochtend 2235 positieve uitslagen van coronatests. Een dag eerder waren er 2440 nieuwe gevallen. Dit is het hoogste niveau sinds april. In de ziekenhuiscijfers is van een opleving van het coronavirus nog weinig te merken.

Twee weken geleden

Een reproductiegetal van 1,21 betekent dat een groep van honderd mensen die corona onder de leden hebben gemiddeld 121 anderen besmetten. Zij steken op hun beurt 146 mensen aan en zo weer verder. Het reproductiegetal kan altijd pas na twee weken worden vastgesteld. De waarde van 1,21 is dus gebaseerd op de situatie van 26 mei. Of het sindsdien verder is opgelopen, of juist weer is gedaald, is nog niet bekend.

Aantal coronagevallen daalt naar niveau van vóór omikrongolf
Lees ook

Aantal coronagevallen daalt naar niveau van vóór omikrongolf

Nederland is niet het enige land waar weer met argusogen naar de coronacijfers wordt gekeken. Ook in het Verenigd Koninkrijk is het aantal besmettingen voor het eerst in twee maanden tijd weer gestegen.

De stijging heeft vermoedelijk te maken met de verdere verspreiding van de nieuwere omikronvarianten BA.4 en BA.5, die waarschijnlijk nog besmettelijker zijn. Het lijkt er vooralsnog niet op dat deze varianten ziekmakender zijn.

Lees meer over
RIVMCoronabesmettingen