Zelfgemaakt wapen

Politie: aanslagpleger 'was ontevreden' over oud-premier Abe

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPPolitie: aanslagpleger 'was ontevreden' over oud-premier Abe
RTL

De 41-jarige man die direct na de aanslag op Shinzo Abe werd opgepakt, heeft een korte verklaring afgelegd. Volgens de politie wilde hij de oud-premier vermoorden.

Japanse media maakte al snel de naam van de aanslagpleger bekend. Het gaat om Tetsuya Yamagami, inwoner van de stad Nara, waar Abe zijn toespraak hield.

Ontevreden

Wat het precieze motief van de aanslag is, is nog niet bekend. Volgens de politie heeft de schutter verklaard dat hij 'ontevreden' is over de oud-premier en dat hij hem daarom wilde doden. Kyodo News meldt dat hij 'geen wrok had' tegen Abe's politieke overtuigingen.

Beelden van de aanslag staan hieronder. Let op, ze kunnen als schokkend worden ervaren:

De aanslag werd gefilmd.

De man is aangeklaagd voor poging tot moord. Volgens een verslaggever van Kyodo News kwam de man tijdens de speech rustig aangelopen. Toen hij enkele meters achter Abe stond, vuurde hij tweemaal. Witte rook steeg op uit het wapen, en de geur van kruit was te ruiken.

Duct tape

Het wapen dat de man heeft gebruikt, is volgens bronnen dichtbij het onderzoek 'zelfgemaakt'. Op een foto is te zien dat er om het wapen duct tape gewikkeld is.

Defensiebronnen zeggen tegen Japanse media dat Yamagami drie jaar voor de marine heeft gewerkt, tot het jaar 2005.

Het wapen dat is gebruikt bij de aanslag.© NHK
Het wapen dat is gebruikt bij de aanslag.

Na de aanslag werd Shinzo Abe per helikopter naar het ziekenhuis gebracht. Enkele uren na de aanslag overleed hij aan zijn verwondingen.

Geweld tegen politici komt zelden voor in Japan. Ook in het buitenland wordt geschokt gereageerd op de gebeurtenissen in Nara. Meerdere politieke leiders hebben de aanval veroordeeld en hun steun betuigd.

De schutter vlak na zijn aanhouding.© Associated Press
De schutter vlak na zijn aanhouding.
Lees meer over
Shinzo AbeJapan