Beroemde zandduin

Vijf Franse campings bij Bordeaux ontruimd om bosbranden

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Préfète de Nouvelle-Aquitaine et Gironde / TwitterVijf Franse campings bij Bordeaux ontruimd om bosbranden
RTL

Ten westen van de Franse stad Bordeaux zijn vanochtend vroeg vijf campings ontruimd vanwege een bosbrand. Het gaat om vakantieparken bij de Dune du Pilat, het hoogste duin van Europa. Of daar ook Nederlanders verblijven is op dit moment nog onduidelijk.

De campings die zijn ontruimd liggen ten zuiden van de plaats Arcachon in het departement Gironde. De autoriteiten melden vanochtend dat al 700 hectare bos in vlammen is opgegaan. Op beelden van het lokale VVV-kantoor is de omvang van de brand goed te zien:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De brand woedt in de buurt van het hoogste zandduin van Europa. De toegang tot het duin is gesloten en honderden brandweerlieden bestrijden het vuur. Ook blusvliegtuigen zijn ingezet.

Zesduizend mensen geëvacueerd

Een woordvoerder van de brandweer vertelt aan de lokale krant Sud Ouest dat het vuur lastig onder controle te krijgen is, ook omdat de brandhaarden lastig toegankelijk zijn.

Er zijn zesduizend mensen geëvacueerd naar een opvangcentrum in de buurt. Ook moesten volgens de brandweerwoordvoerder 'honderden campers vertrekken'.

Of het ook om Nederlanders gaat die de vakantieparken moesten verlaten, is nog niet duidelijk. Een woordvoerder van de ANWB Alarmcentrale meldt dat daar nog geen berichten zijn binnengekomen van Nederlanders in nood.  

Op beelden op sociale media is te zien dat het druk is in het opvangcentrum:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Het vuur zou zijn ontstaan door een auto met pech die in brand vloog.

Nog een bosbrand

Verderop in het departement, zo'n 30 kilometer ten zuiden van Bordeaux, woedt ook een bosbrand. Daar zijn de ruim vijfhonderd bewoners van twee dorpen in de buurt van Landiras geëvacueerd. De brandweer heeft er vier blusvliegtuigen ingezet.

De temperatuur in de regio is momenteel zo'n 38 graden en zo warm blijft het de komende dagen ook. De wind draaide vannacht en komt nu vanuit het noordoosten. Dat blijft voorlopig ook zo. Erg hard waait het niet, zegt Buienradar-meteoroloog Martijn Dorrestein. Momenteel is er sprake van windkracht 3. Hoe harder de wind, hoe makkelijker het vuur verder wordt aangewakkerd. 

Vakantieganger moet rekening houden met tropisch weer: 'Eerder heet dan normaal'
Lees ook

Vakantieganger moet rekening houden met tropisch weer: 'Eerder heet dan normaal'

Lees meer over
BosbrandVakantieReizenFrankrijk