Brittney Griner

VS doet voorstel gevangenenruil bij Rusland voor basketbalster

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPVS doet voorstel gevangenenruil bij Rusland voor basketbalster
RTL

De Amerikaanse overheid wil Brittney Griner, de bekende basketbalster die vastzit in Rusland, ruilen tegen een prominente Russische wapenhandelaar die gevangen zit in de VS. Dat melden bronnen aan CNN. Ook een andere Amerikaan, Paul Whelan, moet vrijkomen bij de uitwisseling.

Gisteren verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken al dat de VS een gevangenenruil wil opzetten, maar daarbij noemde hij geen namen van Russische gevangenen. Volgens de Amerikaanse nieuwszender zou wapenhandelaar Viktor Bout worden ingezet. Daarover wordt al langer gespeculeerd. De man zit een in de VS een gevangenisstraf van 25 jaar uit. 

Merchant of Death 

Griner en Whelan zouden samen voor Bout, bijgenaamd 'The Merchant of Death', ofwel de handelaar des doods, geruild moeten worden. President Joe Biden zou hebben ingestemd met de ruil, ook al is zijn eigen ministerie van Justitie tegenstander van een dergelijke oplossing. Gevreesd wordt dat Amerikanen vaker gevangen zullen worden genomen door vijandige regimes.

Rusland verlengt hechtenis van VS-basketbalster Brittney Griner
Lees ook

Rusland verlengt hechtenis van VS-basketbalster Brittney Griner

Griner werd op 17 februari opgepakt op een vliegveld bij Moskou omdat ze cannabisolie in haar tas had. In Rusland is dat een verboden middel. Haar hechtenis werd sindsdien meerdere keren verlengd. De VS noemen haar gevangenschap 'onrechtmatig' en zouden er achter de schermen alles aan doen om de basketbalster vrij te krijgen. 

Pion van Poetin 

De rechtszaak tegen Griner begon eerder deze maand. De Amerikaanse pleitte op 7 juli schuldig, mogelijk omdat een gevangenenruil op die manier makkelijker te regelen zou zijn. Volgens haar aanhangers wordt ze gebruikt als pion in het conflict van de Russische president Poetin met het Westen.

Griner verscheen gisteren opnieuw voor de rechter in Rusland. Voor het eerst kwam ze aan het woord. Ze verklaarde niet goed op haar rechten te zijn gewezen toen ze in februari gearresteerd werd. De cannabisolie had ze naar eigen zeggen in alle haast per ongeluk ingepakt, omdat ze stress had van haar recente coronabesmetting. Eerder verklaarden haar advocaten dat Griner de cannabis gebruikte tegen pijn. 

Telefoongesprek

De andere Amerikaan, Paul Whelan, zit sinds 2018 vast vanwege vermeende spionage. Blinken zei de gevangenenruil te gaan bespreken in een aanstaand telefoongesprek met zijn Russische collega Sergej Lavrov. Dat wordt het eerste gesprek tussen de twee bewindslieden sinds de Russische invasie in Oekraïne begon. 

In de Verenigde Staten klinkt de roep om vrijlating van Brittney Griner steeds luider.
Lees meer over
Vladimir PoetinJoe BidenAntony BlinkenOorlog in OekraïneVerenigde Staten