Internationaal onderzoek

Vaccin tegen ziekte van Lyme? Nederland zoekt proefpersonen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Sander KoningVaccin tegen ziekte van Lyme? Nederland zoekt proefpersonen
RTL

Farmaceut Pfizer begint een groot internationaal onderzoek naar een vaccin dat mogelijk beschermt tegen de ziekte van Lyme. Ook een Nederlandse universiteit doet daaraan mee. Pfizer hoopt dat het vaccin tegen de ziekte, die je na een tekenbeet kunt krijgen, over een paar jaar wordt goedgekeurd.

Pfizer kondigde het grote onderzoek gisteren aan, schrijven Amerikaanse media. Op dit moment is er geen vaccin tegen de ziekte van Lyme op de markt. Twintig jaar geleden was dat er in de Verenigde Staten wel, maar dat vaccin had zoveel bijwerkingen dat het van de markt werd gehaald.

Drie vaccinaties

Het zou volgens Pfizer, dat het vaccin samen met het Franse Valneva maakte, gaan om een middel dat drie keer moet worden toegediend.

De farmaceut is volgens NBC News op zoek naar duizenden proefpersonen die het middel willen proberen. Als alles goed gaat, hoopt Pfizer in 2025 een aanvraag in te kunnen dienen voor goedkeuring van het vaccin bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).

Opgepast: teken zitten niet alleen in bosjes, ook in het gras van je tuin
Lees ook

Opgepast: teken zitten niet alleen in bosjes, ook in het gras van je tuin

In Nederland is het Amsterdam UMC betrokken bij het onderzoek. Online schrijft het universitaire ziekenhuis dat gezocht wordt naar proefpersonen die 'in het verleden jaarlijks één of meer tekenbeten hebben gehad en dit in het komend jaar weer verwachten'. Geïnteresseerde proefpersonen worden volgende maand benaderd.

Na tekenbeet

De ziekte van Lyme kun je oplopen na een tekenbeet. Het risico daarop is het grootst in Drenthe, concludeerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eerder dit jaar.

Ongeveer 1 op de 5 teken draagt de ziekte van Lyme bij zich, een ziekte die zich onder meer kan uiten in gewrichts-, huid-, zenuw- of hartklachten.

Jaarlijks krijgen ongeveer 27.000 mensen de ziekte van Lyme. Bij de meesten verdwijnt lyme na behandeling met antibiotica, ze herstellen volledig, maar een deel kampt nog lang met de klachten.

Lees meer over
Amsterdam UMCZiekte van LymeZiektes en aandoeningenVaccinatie