Nationale rouw

Koning Charles benoemd tot staatshoofd Australië

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPKoning Charles benoemd tot staatshoofd Australië
RTL

De Britse koning Charles is vandaag benoemd tot het nieuwe staatshoofd van Australië. De bijbehorende verklaring werd tijdens een ceremonie in het parlement in de Australische hoofdstad Canberra gepresenteerd. Charles werd gisteren officieel benoemd tot koning van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland en een aantal landen van het Britse Gemenebest.

Na de proclamatie werd het Britse volkslied gespeeld met de nieuwe regel 'God Save the King'. De vlaggen, die halfstok hingen vanwege het overlijden van koningin Elizabeth, werden weer gehesen. Veel mensen hadden zich verzameld voor het parlementsgebouw om de plechtigheid bij te wonen.

Nationale rouw

Gouverneur-generaal David Hurley, die door de Britten is aangesteld om de vorst te vertegenwoordigen in Australië, beschreef Australië als een 'onvoltooid product dat nu een nieuw tijdperk ingaat'. "De meeste Australiërs kenden geen wereld zonder koningin Elizabeth II, haar dood is het einde van een tijdperk."

Hurley reist samen met de Australische premier Anthony Albanese naar Groot-Brittannië om de staatsbegrafenis van Elizabeth bij te wonen.

Koningin Elizabeth krijgt staatsbegrafenis op maandag 19 september
Lees ook

Koningin Elizabeth krijgt staatsbegrafenis op maandag 19 september

Australië houdt op 22 september een nationale rouwdag om het overlijden van koningin Elizabeth te herdenken. Op die dag kunnen mensen haar de laatste eer bewijzen.

Nieuw-Zeeland

Ook in Nieuw-Zeeland is koning Charles vandaag uitgeroepen tot monarch. Dat gebeurde tijdens een ceremonie in de stad Wellington. Premier Jacinda Ardern vertelde aan de menigte die zich bij het parlement had verzameld dat het land met het overlijden van koningin Elizabeth een tijd van verandering is ingegaan. 

Kist naar Edinburgh

Het lichaam van koningin Elizabeth wordt vandaag overgebracht van Balmoral Castle naar de Schotse hoofdstad Edinburgh. Daar wordt ze opgebaard in haar officiële Schotse residentie, Holyroodhouse. De rit is 300 kilometer lang en duurt naar verwachting zes uur.

De kist wordt dinsdagavond naar Londen gevlogen. Maandag 19 september wordt koningin Elizabeth begraven.

Lees meer over
Koningin Elizabeth IIKoning Charles IIIGroot-BrittanniëAustralië