Enorme wachtrijen

Dick Benschop stapt op als topman van Schiphol na maanden van chaos

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPDick Benschop stapt op als topman van Schiphol na maanden van chaos
RTL

Dick Benschop vertrekt als baas van luchthaven Schiphol. Hij heeft zijn functie zelf ter beschikking gesteld. De druk op Benschop nam toe na maanden van chaos op de luchthaven, vooral als gevolg van personeelstekorten. Onder leiding van Benschop lukte het niet om aan de problemen een einde te maken.

Sinds de meivakantie zijn er aanhoudend problemen op de luchthaven met lange rijen en reizigers die hun vluchten missen.

En weer is het druk op Schiphol, chaos wel iets minder groot
Lees ook

En weer is het druk op Schiphol, chaos wel iets minder groot

Nieuwe beperkingen Schiphol

En er komt opnieuw slecht nieuws aan zegt Benschop in een videoboodschap over zijn vertrek. "Vandaag of morgen is Schiphol genoodzaakt om nieuwe beperkingen voor de komende weken af te kondigen. Dat is slecht nieuws. Opnieuw. Ook zullen nieuwe maatregelen ten aanzien van de beveiliging bekend worden gemaakt."

Hij benadrukt dat opstappen zijn eigen keuze was. "Er is veel aandacht en ook kritiek op de manier waarop Schiphol de problemen te lijf gaat. En dat geldt ook voor mijn verantwoordelijkheid als CEO. Ik maak op eigen initiatief ruimte om Schiphol een nieuwe start te geven. Ik wil niet dat de aandacht voor mijn eigen persoon een belemmering voor Schiphol gaat vormen. De situatie op Schiphol en wat dat voor de reizigers betekent gaat me aan het hart. Ik heb mijn uiterste best gedaan, maar we zijn er nog niet. Ik hoop wel dat het snel weer beter gaat."

Tekort personeel

Schiphol kampt onder andere met een tekort aan beveiligers. Ook bij de bagageafhandeling is de situatie nijpend. Een wilde staking van bagage-afhandelaars dit voorjaar was een voorbode voor een zomer vol problemen en vertragingen.

Om personeel te behouden, deelde Schiphol een zomertoeslag uit. Maar deze regeling liep per september af, waarna veel medewerkers alsnog besloten hun heil elders te zoeken. Dit had opnieuw grote problemen tot gevolg. Ook deze week was het nog zo druk op de luchthaven dat opnieuw mensen hun vlucht misten.

Reactie minister Harbers

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers reageert zojuist gelaten op het vertrek van Benschop.

"Ik denk dat het de heer Benschop siert dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt en zijn functie neerlegt. Om er daarvoor ook voor te zorgen dat zijn positie geen onderdeel van het debat is en iedereen die betrokken is bij Schiphol volledig gefocust kan zijn bij de oplossing van de problemen."

Vakbond verrast

De FNV is verrast, zegt Joost van Doesburg, campagneleider Schiphol. "Het mag duidelijk zijn dat de druk bijzonder groot was op de Schiphol Group  omdat de problemen heel erg groot zijn."

Toch is het opstappen van Benschop volgens de vakbondsman niet de oplossing voor de problemen op de luchthaven. "We hebben een akkoord gesloten op 1 juni om deze problemen aan te pakken en ik had deze ook graag met hem samen tot uitvoering gebracht. En dat gaat nu niet meer. Dus vind ik het jammer dat de heer Benschop vertrekt. Ik begrijp het wel, maar dit brengt de oplossing niet dichterbij."

Wachten op opvolger

Benschop was sinds 1 mei 2018 de president-directeur van Schiphol. De voormalig staatssecretaris en oud-topman van Shell Nederland volgde destijds Jos Nijhuis op.

Dick Benschop blijft in functie tot zijn opvolger er is.

Lees meer over
Dick BenschopSchiphol