207 plekken kapot

Zo genadeloos sloeg Rusland toe: voor-en-na-foto's van verwoest erfgoed Oekraïne

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPZo genadeloos sloeg Rusland toe: voor-en-na-foto's van verwoest erfgoed Oekraïne
RTL

Dat de Russen nietsontziend te werk gaan in Oekraïne was al een tijdje duidelijk. Scholen, musea, theaters, niets is veilig voor bombardementen. De VN onderzoekt met behulp van satellietfoto's hoeveel schade er is aan cultureel erfgoed, en dat is goed te zien.

Volgens VN-organisatie Unesco zijn er inmiddels 207 plekken beschadigd die als cultureel eigendom van Oekraïne worden beschouwd.

207 plekken

Het gaat in het onderzoek om 88 religieuze plekken zoals kerken, 15 musea, 76 gebouwen van historisch en/of artistiek belang, 18 monumenten en 10 bibliotheken. Op deze pagina vind je alle beschadigde culturele eigendommen.

De verwoestingen bij het theater in Mariepol.© ANP
De verwoestingen bij het theater in Mariepol.

Het idee van het onderzoek is eenvoudig. Pak voor-en-na-foto's van een plek en vergelijk ze. De verwoestingen komen duidelijk aan het licht, zoals bijvoorbeeld bij het theater in Marioepol. De satellietfoto hierboven laat maar weinig aan de verbeelding over.

Toch overlevenden

Het gebouw werd beschoten door de Russen in de eerste periode van de oorlog. Honderden mensen zaten in de schuilkelder van het theater. Even werd gedacht dat er amper overlevenden zouden zijn, maar later bleek de schuilkelder het toch te hebben gehouden.

Het theater in Marioepol na de beschietingen.© AP
Het theater in Marioepol na de beschietingen.

Een ander voorbeeld uit het onderzoek van de VN is de Holy Mountains Lavra in het oosten van het land. Het ligt iets ten noorden van Slovjansk en ten zuiden van Izjoem. Om beide steden werd - of wordt nog steeds - hard gevochten.

'Soms wordt gericht geschoten op cultuur'

Meerdere daken van het complex zijn beschadigd, en op 'normale' foto's zijn ook verwoestingen buiten het gebouw te zien.

De verwoestingen bij de Holy Mountains Lavra.© ANP
De verwoestingen bij de Holy Mountains Lavra.

"Onze conclusie is dat het erg is, en nog veel erger kan worden", zegt Krista Pikkat, directeur cultuur van Unesco. Zij zegt: "Cultureel erfgoed is heel vaak bijkomende schade tijdens oorlog, maar soms wordt er specifiek op gericht omdat het de essentie is van de identiteit van landen."

Database

De getroffen locaties moeten op een kaart zichtbaar worden gemaakt en uiteindelijk wordt er een database ingericht waarin gezocht kan worden. Wie of wat de schade heeft toegebracht, wordt niet vermeld.

Holy Mountains Lavra, na de beschietingen.© ANP
Holy Mountains Lavra, na de beschietingen.

"Wij zijn er niet om te zeggen wie het gedaan heeft en waarom", zegt Pikkat. "Wij zorgen ervoor dat de informatie beschikbaar is, om klaar te zijn voor het herstel van de gebouwen."

Korabelny Palace

Een laatste voorbeeld dat Unesco voor publicatie van alle getroffen plaatsen heeft uitgegeven, is het Korabelny Palace in Mykolajiv. Aan de achterzijde van het gebouw is op de satellietfoto duidelijk schade te zien. 

De verwoestingen bij Korabelny Palace.© ANP
De verwoestingen bij Korabelny Palace.

Dat er schade was aan de theaterzaal was al wel duidelijk. De lokale overheid verspreidde eerder onder meer deze foto van de situatie daar:

Korabelny Palace van binnen.© Overheid Oekraïne.
Korabelny Palace van binnen.

Unesco geeft aan binnen enkele weken het hele platform openbaar te maken, met dus in totaal - op dit moment - 207 plaatsen waar verwoestingen hebben plaatsgevonden.

De zeven bezienswaardigheden die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan, hebben vooralsnog geen schade opgelopen sinds de het uitbreken van de oorlog eind februari.

Lees meer over
VNUNESCOOorlog in OekraïneOekraïne