Grote zoekactie

Migrantenboot zinkt voor Griekse kust, tientallen vermisten

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPAMigrantenboot zinkt voor Griekse kust, tientallen vermisten
RTL

In Griekenland is een grote zoekactie bezig naar tientallen vermiste migranten. De boot waarmee ze vanuit het Turkse Izmir reisden, kapseisde en zonk tussen de eilanden Evia en Andros.

Het weer in het gebied was bijzonder ruw, met stormachtige wind. De autoriteiten kregen vannacht een noodoproep binnen van passagiers die zeiden dat de boot waarop ze zaten in de problemen zat, maar ze gaven geen locatie door.

Onbewoond eilandje

Tot nu toe zijn negen mannen gevonden op een onbewoond rotseilandje in de Straat van Kafireas. Zij werden opgepikt door een patrouilleboot van de kustwacht. Ze vertelden dat er 68 mensen aan boord van de zeilboot waren toen deze zonk. De kustwacht meldt dat een helikopter, een patrouilleboot en twee schepen die in de buurt waren deelnemen aan de zoek- en reddingsoperatie.

Gisteren werd er rond het eiland Samos eveneens gezocht naar acht vermiste migranten wier rubberboot was gezonken. Vier van hen zijn gered, de anderen zijn nog vermist.

Groep naakte migranten gevonden op grens Griekenland met Turkije
Lees ook

Groep naakte migranten gevonden op grens Griekenland met Turkije

Op de vlucht

Duizenden mensen die op de vlucht zijn voor conflicten en armoede in Afrika, Azië en het Midden-Oosten proberen elk jaar via Griekenland de Europese Unie binnen te komen. De meesten maken de korte maar vaak gevaarlijke oversteek van de Turkse kust naar de nabijgelegen Griekse eilanden in opblaasbare rubberboten.

Anderen kiezen ervoor om Griekenland te omzeilen in overvolle zeilboten en jachten die rechtstreeks naar Italië gaan.

27 doden

Eerder deze maand verdronken ten minste 27 mensen bij twee afzonderlijke oversteekpogingen. Bij de ene kwamen 18 mensen om het leven toen hun vanuit Turkije vertrokken boot zonk voor het eiland Lesbos.

Bij het andere incident zonk een jacht met zo'n 100 migranten aan boord in een storm. Daarbij kwamen zeker negen mensen om het leven. Zes drenkelingen worden nog vermist.

Lees meer over
MigratieVluchtelingenGriekenlandTurkije