Elektrische schokken

Oekraïne vindt na bevrijding in Cherson gemartelde lichamen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© GettyOekraïne vindt na bevrijding in Cherson gemartelde lichamen
RTL

Opnieuw heeft Oekraïne in een stad die door Russische gevechtstroepen is verlaten de lichamen gevonden van mensen die gemarteld zijn. In de zuidelijke stad Cherson, waaruit de Russen zich vorige week terugtrokken, zijn tot nu toe 63 lichamen aangetroffen die tekenen van marteling vertonen.

Dat meldt The New York Times in een lang artikel. De krant trof kelders aan waar de vloeren bezaaid waren met 'zip ties' om handen en voeten vast te binden. Ook werden gasmaskers aangetroffen. Die zouden bij gevangenen op zijn gezet, waarna de luchttoevoer werd afgeknepen - een methode die de Russen 'little elephant' of 'klein olifantje' noemen. Verder vonden ze metalen buizen en plastic knuppels, en gestripte elektriciteitsdraden. Volgens Oekraïense onderzoekers allemaal bewijzen voor marteling en misbruik.

Bevrijding Cherson

Het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken zegt elf locaties te hebben ontdekt waar gevangenen werden opgesloten. Vier van deze locaties zouden ook gebruikt zijn voor martelingen. Volgens Oekraïne waren de 63 slachtoffers burgers.

De martelkamers werden kort na de bevrijding van Cherson ontdekt. Die vond vorige week plaats, nadat Russische troepen zich uit de plaats hadden teruggetrokken. Sommige locaties waren al bekend: die waren gemeld door burgers die de stad tijdens de bezetting ontvlucht waren.

De stad werd kort na de Russische invasie in februari ingenomen, en is dus zo'n negen maanden bezet geweest.

Mensenrechtenorganisatie HRW: Russische soldaten martelden burgers Izjoem
Lees ook

Mensenrechtenorganisatie HRW: Russische soldaten martelden burgers Izjoem

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken is het goed mogelijk dat er de komende tijd nog meer slachtoffers gevonden worden. "De zoektocht gaat verder." Enkele locaties zijn niet meteen toegankelijk, omdat de Russen op hun vlucht boobytraps en mijnen hebben achtergelaten. Op sommige van die plekken zou de geur van ontbindende lichamen te ruiken zijn.

Elektrische schokken

Onderzoekers zouden al meer dan 800 verklaringen hebben opgenomen van burgers die gevangen hebben gezeten. De meest voorkomende mishandelingen zouden bestaan uit het toedienen van elektrische schokken, en het slaan met plastic of rubberen knuppels. De meeste gevangenen zouden vrijgelaten zijn voor de terugtrekking, maar er zijn getuigen die melden dat sommige gevangenen door de Russen zijn meegenomen.

Het is niet voor het eerst dat Oekraïne is bevrijde gebieden gemartelde slachtoffers aantreft. Het meest beruchte voorbeeld, dat wereldwijd tot afschuw leidde, is Boetsja:

Lees meer over
Oorlog in OekraïneMartelingOorlogsmisdadenOekraïne