Daar waar de bommen vallen

Zelden kwam een regeringsleider zo dicht bij het front: Zelenski bezoekt Bachmoet

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Zelden kwam een regeringsleider zo dicht bij het front: Zelenski bezoekt Bachmoet
RTL

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft een verrassingsbezoek gebracht aan de zwaar belegerde stad Bachmoet. Er vallen dagelijks honderden doden in en rond de stad, en het bezoek van Zelenski is dan ook niet zonder risico. "Een dubbele boodschap van Zelenski", zegt defensiespecialist Patrick Bolder van het Haagse centrum voor strategische studies.

De Russen proberen de stad in de regio Donetsk al weken in te nemen. Zelenski sprak met de soldaten die standhouden in het grotendeels platgeschoten Bachmoet. Na de Russische verliezen in de regio's Charkov en Cherson is Bachmoet vrijwel de enige plek waar Rusland nog in de aanval is en grondgebied probeert te veroveren.

Motivatie voor eigen strijdkrachten

Vooral de huurlingen van de Wagner-groep zouden zich ophouden in het gebied en de stad onder vuur nemen. Maar waarom? "De stad heeft geen grote belangrijke strategische waarde", zegt Bolder. "Er zijn wel wegen in de richting van de plaatsen Kramatorsk en Slovjansk, en de Russen zouden een nieuwe aansluiting richting Donetsk kunnen bewerkstelligen."

In onderstaande video zie je meer over de strijd in Bachmoet, misschien wel de meest vreselijke plek in deze oorlog:

"Dit laat zien hoe smerig oorlog is."

Zelenski wil dat koste wat kost voorkomen en hoopt met zijn bezoek voor nieuwe motivatie bij het Oekraïense leger te zorgen, denkt Bolder. "De Oekraïners zijn in de minderheid, en motivatie is van groot belang."

Hulp uit het Westen

Maar dat is niet het enige. Met het bezoek geeft Zelenski ook een signaal af aan het Westen. "Het is een signaal dat hij er nog steeds in gelooft en dat het Westen Oekraïne moet blijven steunen. Het gevaar is natuurlijk dat het Westen denkt: het is te duur en het duurt te lang. Zelenski snapt dondersgoed dat die hulp onmisbaar is en speelt daar op deze manier op in."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Een derde reden voor zijn bezoek is volgens Bolder een signaal naar de inwoners van Oekraïne. "Hij moet ook steun houden voor zijn eigen positie in zijn land. Als acteur en komediant weet hij ook hoe hij dat goed moet doen. Hij laat op deze manier echt zien dat hij begaan is met het lot van Oekraïne en de Oekraïners die daar strijden. Zo zet hij ook een spiegelbeeld neer ten opzichte van Poetin. Die zul je dit niet zien doen."

Persoonlijke motivatie

Is het dan alleen maar een bezoek voor de pr-machine? Nee, dat zeker niet, denkt Bolder. "Ik denk echt wel dat er ook een persoonlijke motivatie is om daar te zijn. Het is echt een staatsman. Hij durft zich te vertonen daar waar de strijd het zwaarst is."

Dit beruchte huurlingenleger helpt Russen aan zeldzame terreinwinst
Lees ook

Dit beruchte huurlingenleger helpt Russen aan zeldzame terreinwinst

Het bezoek is in de ogen van Bolder wel een haast unieke situatie. "Er zijn amper regeringsleiders die zo dicht bij het front kwamen. Winston Churchill in de Tweede Wereldoorlog deed dat ook weleens. Het is ook risicovol en deze actie van Zelenski zal tot het laatste moment geheim zijn gehouden. De communicatie hierover is uiterst miniem om te voorkomen dat het wordt onderschept."

'Smerige manier'

Een groot aantal mensen is de laatste maanden uit Bachmoet vertrokken. Voor de oorlog had de stad bijna 80.000 inwoners, nu zijn er nog maar zo'n 10.000 van over. Volgens Oekraïne sterven er elke dag rond de 500 Russen, maar dat aantal kan niet onafhankelijk worden geverifieerd. Bolder heeft wel een idee waarom er zoveel Russen het leven laten. "Een mensenleven is voor Poetin niets waard. Hij stuurt zoveel mogelijk mensen richting het front, en teruggaan is verboden. Als ze wel omkeren, worden ze door hun eigen leger afgeschoten."

"Het is een heel smerige manier om mensen in te zetten, maar als je maar genoeg mensen stuurt, word je uiteindelijk misschien de sterkste." Toch gebeurt er op dit moment niet veel aan het front bij Bachmoet waar dus al maanden wordt gevechten. "Het front verschuift bijna niet."