Explosie in café

Russisch persbureau: bom die blogger doodde zat verstopt in beeldje

Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL

Vlak voordat de Russische oorlogsblogger Vladlen Tatarski om het leven kwam bij een bomaanslag in een café in Sint-Petersburg, sprak hij een zaal mensen toe. Tatarski kreeg een beeldje van een soldaat overhandigd, waar volgens het Russische staatspersbureau TASS mogelijk explosieven in zaten verstopt. Een 26-jarige vrouw is aangehouden.

25 mensen raakten gisteravond gewond bij de explosie in het centrum van de op een na grootste stad van Rusland, melden de autoriteiten. De bekende Kremlinblogger was de enige die de aanslag niet overleefde.

Vrouw opgepakt

Het staatspersbureau TASS zegt op basis van een bron dat er in het minitiatuurbeeldje een bom zat. Een Russisch Telegramkanaal plaatste een video waarin te zien is dat Tatarski, met een microfoon in zijn hand, een beeldje overhandigd krijgt. Enkele minuten later volgde de explosie.

De Russische autoriteiten zijn een onderzoek begonnen. Volgens het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken is een 26-jarige vrouw opgepakt als verdachte. Ze zou het beeldje in een doos het café hebben binnengebracht.

Het moment waarop Tatarski het beeldje overhandigd krijgt.
Het moment waarop Tatarski het beeldje overhandigd krijgt.

Rusland heeft de dood van Tatarski, wiens echte naam Maxim Fomin was, bevestigd. Hij had meer dan 560.000 volgers op Telegram en was een van de prominentste van de invloedrijke militaire bloggers.

De blogger heeft zich herhaaldelijk achter de Russische invasie in Oekraïne geschaard. Aan het front in Oekraïne is Tatarski volgens huurlingencommandant Jevgeni Prigozjin van de Wagner Groep herdacht door een Russische vlag met zijn naam erop te hijsen op het gemeentehuis van de belegerde stad Bachmoet. Het café in Sint-Petersburg waar de bom ontplofte was ooit van Prigozjin.

Veiligheidsmaatregelen

De organisatoren van de bijeenkomst in het café, de Cyber Front Z-beweging, zeiden volgens lokale media in een reactie dat er veiligheidsmaatregelen waren genomen, maar dat die onvoldoende zijn gebleken.

Wie er achter de aanslag zit, is onduidelijk. Volgens Wagner-baas Prigozjin zou Oekraïne er niet achter zitten, maar een Russische official wees al wel snel naar Kiev. Een Russische 'antiterreur-commssie' beschuldigt de Oekraïense inlichtingendienst. 

Tatarski was een van de aanwezigen bij een ceremonie in september in het Kremlin waar de annexatie door Rusland van vier gedeeltelijk bezette regio's in Oekraïne werd afgekondigd. "We zullen iedereen verslaan, we zullen iedereen doden, we zullen iedereen beroven die nodig is. Alles zal zijn zoals we het willen", zei hij bij die gelegenheid.

Tatarski zou het tweede slachtoffer zijn van een politieke moordaanslag in Rusland. Moskou beschuldigde de Oekraïense geheime dienst in augustus van de moord op Daria Doegina. Deze dochter van de ultranationalistische ideoloog Aleksandr Doegin kwam om bij een autobomaanslag. 

Lees meer over
Oorlog in OekraïneExplosieAanslagenRusland