Verwarring over waarschuwing

Alarm in Japan om Noord-Koreaanse raket die in zee landt

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / RexAlarm in Japan om Noord-Koreaanse raket die in zee landt
RTL

Noord-Korea heeft afgelopen nacht weer een raket afgevuurd. Buurland Zuid-Korea denkt dat het om een ballistische middellange of langeafstandsraket gaat. In Japan werd even alarm geslagen vanwege het projectiel: bewoners van het noordelijke eiland Hokkaido moesten binnen blijven. Dat bleek uiteindelijk vals alarm.

De raket werd waarschijnlijk vanuit de buurt van de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang afgevuurd. Noord-Korea heeft in de afgelopen twee maanden meer dan vijftien rakettesten gedaan. Daarbij waren ook testen met intercontinentale raketten.

Alarm op Japans eiland

Op het Japanse eiland Hokkaido klonk na de lancering van de raket – rond 08.00 uur lokale tijd – het luchtalarm. Via radio en tv werden Japanners opgeroepen naar binnen te gaan.

Ook het vliegverkeer werd stilgelegd en schepen kregen een waarschuwing omdat de raket mogelijk voor de kust zou neerkomen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De waarschuwing werd later ingetrokken. Er zou sprake zijn geweest van een fout. De raket landde uiteindelijk buiten de exclusieve zone van de Japanse wateren, meldde de kustwacht.   

Later op de dag liet de Japanse regering weten dat er toch géén fout was en er dus terecht was opgeroepen om naar de schuilkelders te trekken. De Noord-Koreaanse raket zou na lancering meteen van de radar zijn verdwenen, maar latere analyse leerde dat de raket in het water terecht moest zijn gekomen. 

De Japanse premier Fumio Kishida heeft zijn kabinet bijeengeroepen om de lancering te bespreken.

Reactie op militaire oefeningen

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zegt de nucleaire capaciteiten van zijn land te willen vergroten. Hij lanceert de raketten als reactie op de grootschalige militaire oefeningen die de Verenigde Staten en Zuid-Korea houden.

Noord-Koreaanse drone bereikte presidentiële kantoor Zuid-Korea
Lees ook

Noord-Koreaanse drone bereikte presidentiële kantoor Zuid-Korea

Lees meer over
RaketaanvalSpanning om Noord-KoreaNoord-KoreaJapanZuid-Korea