Voor periode 2025-2031

Defensie koopt voor 1,5 miljard euro aan munitie, raketten en granaten

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPDefensie koopt voor 1,5 miljard euro aan munitie, raketten en granaten
RTL

Het ministerie van Defensie koopt de komende jaren voor ruim 1,5 miljard euro aan munitie. Het gaat om raketten, artilleriegranaten, kogels voor pistolen en machinegeweren. Er wordt ook onderzocht of munitiecomplexen die eerder in aanmerking kwamen om te worden afgestoten, weer in gebruik kunnen worden genomen.

Dat schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat vandaag aan de Tweede Kamer. Vorig jaar werd ook al munitie aangekocht voor een half miljard euro.

Aanvulling van de munitievoorraad is nodig voor de verdediging van het eigen land en voor die van bondgenoten, schrijft Van der Maat. Met alle aangekochte munitie wordt op dit moment al gewerkt binnen de krijgsmacht.

Precisiegeleide bommen

Het gaat onder meer om luchtverdedigingsmunitie voor fregatten, artillerie- en mortiergranaten en raketten voor het Patriot-systeem. Ook wordt er kanonmunitie en geleide raketten voor de Apache-gevechtshelikopter ingeslagen en krijgen F-35's extra precisiegeleide bommen en luchtraketten.

Verder worden er onder meer antitankraketten voor gevechtseenheden van de landmacht en het Korps Mariniers aangeschaft en munitie voor geweren en mitrailleurs en handgranaten.

Hoewel de inzetvoorraad munitie aanzienlijk toeneemt, wordt er nog steeds niet mee voldaan aan de norm die door de NAVO wordt gehanteerd voor de hoeveelheid munitie waarover een land beschikking moet hebben.

Defensie voert 'vrijwillig dienjaar' in tegen personeelstekort
Lees ook

Defensie voert 'vrijwillig dienjaar' in tegen personeelstekort

Lees meer over
Christophe van der MaatKajsa OllongrenKrijgsmachtOorlog in Oekraïne