Eenzaamheid en prestatiedruk

Zelfdoding belangrijkste doodsoorzaak onder 30, maar cijfers stabiel

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Robin UtrechtZelfdoding belangrijkste doodsoorzaak onder 30, maar cijfers stabiel
RTL

Nieuwe cijfers over zelfdoding laten zien dat in 2022 in totaal 1.916 mensen een einde aan hun leven maakten. Dit waren er 54 meer dan het jaar ervoor. Gekeken per honderdduizend inwoners laat het zelfdodingscijfer sinds 2018 geen grote veranderingen zien.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Doodsoorzaak onder 30 jaar

Zelfdoding was vorig jaar, net als in voorgaande jaren, de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren tot dertig jaar. Van alle tieners die in 2022 overleden, overleed een op de vijf aan zelfdoding.

Dat is vaker dan aan verkeersongevallen of kanker. Ook bij twintigers was zelfdoding de belangrijkste doodsoorzaak: in een op de drie gevallen.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

Renske Gillissen, hoofdonderzoeker bij 113 Zelfmoordpreventie, reageert op de nieuwe cijfers: "Hoewel de cijfers sinds 2018 stabiel zijn, namelijk ongeveer vijf zelfdodingen per dag, zijn we ervan overtuigd dat we dit aantal kunnen terugdringen. Dit is complex, maar er kan veel meer gedaan worden."

"Jongeren kampen met eenzaamheid, geldzorgen en prestatiedruk. De hoge suïcidecijfers komen overeen met gedane onderzoeken over eenzaamheid en dit soort zorgen. Daarbij moeten we ook niet vergeten dat suïcide zelden maar één reden heeft."

Na de zelfmoord van zijn zoon zocht Rob antwoorden – maar de juiste hulp ontbrak
Lees ook

Na de zelfmoord van zijn zoon zocht Rob antwoorden – maar de juiste hulp ontbrak

Volgens de onderzoeker staat de suïcidepreventie nog in de kinderschoenen en kan er nog veel meer kennis in de praktijk worden gebracht, om de huidige cijfers terug te dringen. 

Verschil mannen en vrouwen

In 2022 maakten twee keer zoveel mannen (1315) als vrouwen (601) een einde aan hun leven. Onder vrouwen daalde het aantal zelfdodingen sinds 2018 iets, onder mannen nam het licht toe.

Net als in voorgaande jaren werden vorig jaar de meeste zelfdodingen gepleegd door 40-plussers. Zowel bij mannen als bij vrouwen betrof dit ongeveer 70 procent van alle zelfdodingen.

Met 10,8 zelfdodingen per 100 duizend inwoners (2022) laat het zelfdodingscijfer sinds 2018 geen grote veranderingen zien. In dit zelfdodingscijfer is rekening gehouden met de bevolkingsgroei en de vergrijzing, zodat verschillende jaren met elkaar kunnen worden vergeleken.

Verkeersongevallen

In eerdere jaren waren verkeersongevallen de belangrijkste oorzaak van sterfte onder jongeren onder de 30 jaar. Van tieners die in 1970 overleden, was bij 44 procent een verkeersongeval de doodsoorzaak en zelfdoding bij nog geen 3 procent.

Bij twintigers die in 1970 stierven was in 37 procent van de gevallen een verkeersongeluk de reden van overlijden en stierf bijna 8 procent door zelfdoding. De procentuele verschuiving wordt voor een groot deel verklaard doordat er tegenwoordig minder jongeren onder de 30 omkomen in het verkeer: namelijk 1137 in 1970 tegen 130 in 2022.

Economisch lastige tijden

Volgens het CBS zijn trends in zelfdodingscijfers al jaren stabiel en groeit het aantal gevallen van suïcide historisch gezien het meest in economisch lastige tijden. Dit leek in 2022 niet echt een factor van betekenis in de cijfers, aldus een woordvoerster van het CBS in een toelichting.

Lees meer over
113OnlineZelfdoding