Paparazzi beschuldigd

Fotopersbureau reageert: 'Harry en Meghan waren niet in gevaar'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Anadolu AgencyFotopersbureau reageert: 'Harry en Meghan waren niet in gevaar'
RTL

Een Amerikaans fotopersbureau heeft gereageerd na beschuldigingen van de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle. Het stel was dinsdagavond naar eigen zeggen in New York betrokken bij een 'bijna-fatale achtervolging'.

De twee zouden zijn achternagezeten door paparazzi, stelt Harry in een verklaring en ook de politie bevestigt dat. De achtervolging zou twee uur hebben geduurd en resulteerde volgens Harry in verschillende bijna-botsingen. Tegen Sky News zeggen twee betrokken agenten dat de achtervolging 'chaotisch' was, maar niet levensgevaarlijk.

Harry en Meghan waren in het gezelschap van Meghans moeder, Doria Ragland. Ze hadden een awardshow bijgewoond in het Ziegfield Theater in New York. Bij dat evenement nam Meghan de Women of Vision Award in ontvangst.

Prins Harry zegt dat er sprake was van roekeloos rijgedrag van fotografen. Er werd door rood licht en over de stoep gereden, en er werden pogingen gedaan hun auto te blokkeren. Zes auto's zouden erbij zijn betrokken.

Prins Harry en Meghan betrokken bij 'bijna-fatale achtervolging' in VS
Lees ook

Prins Harry en Meghan betrokken bij 'bijna-fatale achtervolging' in VS

"We zijn op de hoogte van de verklaring van prins Harry over een vermeende, bijna catastrofale achtervolging", zegt persbureau Backgrid in een reactie. Volgens het bureau waren er vier freelancefotografen aan het werk; drie zaten in auto's en één op de fiets.

"Ze hadden niet de intentie om leed of schade aan te richten, ze hadden alleen maar hun camera's. Op een paar foto's is zelfs Meghan Markle glimlachend te zien in een taxi. Fotografen hebben verklaard dat één van de vier SUV's van Harry's veiligheidsescorte op een manier reed die als roekeloos kan worden ervaren."

'Geen gevaar'

Volgens Backgrid blokkeerde het voertuig straten, en greep de politie daarop in. "We respecteren het werk van de veiligheidsdiensten. Maar we willen er wel op wijzen dat er volgens de fotografen geen bijna-botsingen of bijna-ongevallen zijn geweest. De fotografen hebben zelf het gevoel dat het paar op geen enkel moment in gevaar is geweest." 

Een veiligheidsmedewerker van Harry zegt tegen CNN dat het stel bang was tijdens de autorit. "Ze zijn uitgeput, maar opgelucht om weer thuis te zijn."

Harry en Meghan zouden tijdens de rit een aantal keer van auto zijn gewisseld, om aan de fotografen te ontkomen.

'Paparazzi doken op'

Een taxichauffeur vertelt aan BBC News dat hij door een beveiliger werd gevraagd om Harry en Meghan te vervoeren. "Voordat ik het wist, had ik ze in mijn taxi", zegt Sukhcharn Singh. "Ik ging de hoek om, maar de weg werd versperd door een vuilniswagen. Plotseling waren daar paparazzi's die begonnen met het maken van foto's. Ze stonden op het punt me het adres te geven waar ik heen moest rijden, maar toen vroegen ze me om te keren en terug te gaan."

Taxichauffeur Sukhcharn Singh© Associated Press
Taxichauffeur Sukhcharn Singh

Uiteindelijk duurde dit ritje 10 minuten. De chauffeur beschrijft Harry en Meghan als 'aardige mensen', die er 'nerveus uitzagen'. Verder zegt Singh dat hij de verklaring van het stel 'misschien overdreven' vindt, en dat hij de paparazzi 'niet agressief' vond. "De fotografen stonden achter ons, ze hielden afstand."

Bij RTL Boulevard vertelde royalty-deskundige Jeroen Snel over de gebeurtenissen:

Meer details over bijna fatale achtervolging van Harry en Meghan: "Ze konden geen kant op."

De burgemeester van New York, Eric Adams, noemde de 'achtervolging' roekeloos en onverantwoordelijk. "Het is duidelijk dat de pers, de paparazzi, de perfecte foto willen maken", zei Adams. "Maar de openbare veiligheid moet altijd vooropstaan."

Diana's ongeluk

Harry heeft zich in het verleden meerdere keren uitgesproken over zijn slechte verhouding met de media. Zijn moeder Diana kwam in 1997 door een auto-ongeluk om het leven toen ze werd achtervolgd door paparazzi in Parijs.

Ook burgemeester Adams haalde het overlijden van Diana aan. "Ik denk dat iedereen zich herinnert hoe zijn moeder is overleden en het zou vreselijk zijn om een onschuldige omstander te verliezen of dat er iets met het koppel gebeurt." De burgemeester benadrukte wel dat hij het 'onwaarschijnlijk' acht dat de achtervolging twee uur duurde, omdat een achtervolging van tien minuten al flink zou zijn in een drukke stad als New York.

Lees meer over
Prins HarryMeghan MarkleFotografieVerenigde Staten