Ook minder gedwongen hulp

'Grootste daling uithuisplaatsingen in afgelopen tien jaar'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Venema Media'Grootste daling uithuisplaatsingen in afgelopen tien jaar'
RTL

Het aantal uithuisplaatsingen is het afgelopen jaar gedaald naar zo'n 1570. Het jaar ervoor, in 2021, was er nog sprake van 1997 uithuisplaatsingen. Daarnaast werd er ook minder gedwongen hulp bij gezinnen ingezet.

Dit maakt de Raad voor de Kinderbescherming vandaag bekend, zo schrijft het AD.

Daling jeugdbeschermingsmaatregelen

Naast de daling van het aantal uithuisplaatsingen, daalde het totale aantal verzoeken aan de rechter voor het inzetten van een jeugdbeschermingsmaatregel ook, namelijk van 9685 in 2021 naar 7452 in 2022.

In deze gevallen gaat het dan niet alleen om uithuisplaatsingen, maar ook om ondertoezichtstellingen van gezinnen met ernstige problemen.

De pijnlijke kwestie over uithuisgeplaatste kinderen: zes vragen
Lees ook

De pijnlijke kwestie over uithuisgeplaatste kinderen: zes vragen

De daling van het aantal kinderbeschermingsmaatregelen zette in 2018 al in, maar in de afgelopen tien jaar was de jaarlijkse daling nooit zo groot als nu.

In gesprek met ouders

Dat het nu beter lukt om zo min mogelijk gedwongen hulp in te zetten, komt volgens strategisch beleidsadviseur Bianca Poldervaart van de Raad voor de Kinderbescherming doordat het 'heel goed lukt met ouders een plan te maken'.

Zo zegt Poldervaart: "Nu wordt er nog scherper nagedacht: hoe creatief kunnen we zijn om kinderen toch thuis te laten wonen?" Zo kan begeleiding thuis of een budgethulp een enorm verschil maken in gezinnen die worstelen.

De plannen worden daarnaast gemaakt in samenwerking met verschillende jeugdzorgorganisaties, zodat een kind thuis kan blijven wonen.

Personeelstekort jeugdzorg

Hoewel de cijfers een positief beeld lijken te geven van de thuissituatie van vele kinderen, ligt het in werkelijkheid toch ingewikkelder. Directeur Theo Lodder van de Raad voor de Kinderbescherming spreekt tegen de krant over de personeelstekorten in de jeugdzorg:

"We komen in gezinnen waar de problemen groot zijn en hulp hard nodig is, maar niet voorhanden. We horen van onze raadsonderzoekers dat ze terughoudender zijn met het aanvragen van een kinderbeschermingsmaatregel omdat ze weten dat er geen jeugdbeschermer beschikbaar is."

Dat terwijl de ernst en duur van de problemen eigenlijk wel vraagt om ingrijpen, omdat er sprake is van onveiligheid in een gezin. "Dat baart ons zorgen."

Totstandkoming uithuisplaatsingen

Feit is dat het een extreem gevoelig is om kinderen eventueel uit huis te plaatsen en dat per gezin en per kind zorgvuldig gekeken moet worden wat de beste oplossing is.

Daarnaast moet ook worden onderzocht hoe de daling van het aantal uithuisplaatsingen precies tot stand komt, en wat dat betekent. In sommige regio’s wordt zulk onderzoek al uitgevoerd.

Poldervaart: "Het kan ook zijn dat we kinderen missen. Als dat zo is, wordt dat pas op langere termijn duidelijk en dat zou natuurlijk heel onwenselijk zijn. Alle kinderen hebben het recht veilig op te groeien."

Lees meer over
Raad voor de KinderbeschermingUithuisplaatsingenJeugdzorgNederland