'Zonder fouten geen succes'

·Aangepast:
© Rabobank'Zonder fouten geen succes'
Aangeboden door Rabobank

Mondiale gebeurtenissen als de coronapandemie, Brexit en de oorlog in Oekraïne maakten dat het Friese Titan Salt in korte tijd hard groeide. Misschien wel te hard. Ceo en eigenaar Robert van Voorst vertelt wat hij hiervan leerde.

Robert van Voorst is geboren en getogen in Nijmegen en had daar naar eigen zeggen een prima jeugd. Een groot deel van zijn tijd hield hij zich bezig met judo op hoog niveau. “Dat heeft me echt gevormd tot wie ik nu ben. Wat ik daar leerde komt in mijn huidige bestaan als ondernemer nog vaak van pas, bijvoorbeeld als het gaat om discipline, incasseren of veerkracht.”

Verliefd op Friesland

Al snel na zijn afstuderen aan de hogeschool in Eindhoven verruilde Van Voorst het zuiden van het land voor Friesland. In eerste instantie om één project te leiden en daarna weer terug naar Nijmegen te gaan, maar ruim dertig jaar later is Friesland nog steeds zijn thuis. “Ik werd in die korte tijd een beetje verliefd op de mensen hier, maar ook op de provincie zelf: de ruimte, de rust, het water.”

Zout in soorten en maten

Van Voorst is inmiddels ceo en eigenaar van Titan Salt en Titan Projects in Sneek en richt zich op het verduurzamen en moderniseren van de zoutindustrie. En dat is nodig, want het proces om tot zuiver zout te komen is vaak omslachtig en gaat gepaard met veel transportbewegingen.
Van Voorst: “Veel mensen weten het niet, maar zout is na olie en gas de grootste delfstof ter wereld en wordt voor veel meer toepassingen gebruikt dan je in eerste instantie zou denken. Voedingszout kent iedereen wel, maar dat is ana strooizout het meest laagwaardige zout dat er is. Chemisch zout, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt bij de productie van chloor en andere chemicaliën, is al een stuk puurder en schoner. En farmaceutisch zout is de hoogste klasse zout die er is. Dat wordt onder andere gebruikt in injectievloeistoffen en infusen, dus je begrijpt dat dat type zout absoluut niet verontreinigd mag zijn.” 

‘Corona heeft ons onverwacht de wind in de rug gegeven’
Lees ook

‘Corona heeft ons onverwacht de wind in de rug gegeven’

Corona, Brexit en Oekraïne

De enorme vraag naar dit farmaceutisch zout tijdens de coronapandemie was één van de gebeurtenissen die ervoor zorgde dat Titan Salt in korte tijd hard groeide. Van Voorst: “Omdat er zoveel mensen in ziekenhuizen lagen en er veel injectievloeistof nodig was voor de vaccins, was er van de ene op de andere dag een groot tekort aan farmaceutisch zout.”
Daar kwam even later de Brexit nog eens bovenop. Ook deze ontwikkeling had veel invloed op de groei van Titan Salt omdat het Verenigd Koninkrijk zelf geen farmaceutisch zout produceert, maar wel een grote farmaceutische industrie heeft. “Al deze Britse bedrijven zijn sinds de Brexit dus afhankelijk van Europa.”
En dan is er ook nog de oorlog in Oekraïne. “Het Russische bedrijf UralKali is één van de grootste producenten in meststoffen (die grotendeels uit zouten bestaan, red.) ter wereld, maar mag sinds de oorlog niet meer naar Europa importeren. Dus die enorme bulk die zij altijd produceerden en leverden moet Europa nu zelf opvangen dus ook dat merken wij.”

Te hard gegroeid

Terugkijkend denkt Van Voorst misschien wel te hard te zijn gegroeid. “We zitten nu echt in een fase waarin we de groei juist afremmen zodat we tijd hebben om alle processen te optimaliseren.” Ook het vinden van personeel maakt dat Titan Salt momenteel niet verder kan groeien. “Dat is op dit moment echt onze grootste uitdaging. Bijna alle branches kampen nu natuurlijk met personeelstekort, maar voor ons is het nog eens extra lastig omdat we in Friesland zitten en de technische universiteiten van Nederland in het Zuiden van het land.”

Korte lijnen

Sinds een klein jaar is Titan Salt klant bij Rabobank, omdat hun vorige bank niet meeging in de groei en internationalisering van het bedrijf. “Het ging steeds moeizamer en langzamer, terwijl wij juist vooruit wilden. Ik heb toen contact gezocht met Rabobank en die zaten dezelfde dag nog bij ons aan tafel. Die korte lijnen zijn er nog steeds en dat is echt een verademing. Daarnaast hebben ze ons al erg geholpen met lastige, internationale onderhandeling en hebben ze tegelijkertijd een goed netwerk hier in de regio.”

Champagne na mislukking

Wakker ligt Van Voorst zeker wel eens van zijn werk, maar hij heeft in de loop der jaren wel beter geleerd te incasseren en relativeren. “Ik heb heel wat fouten gemaakt, maar weet nu dat dat nodig is om succesvol te worden. Als je geen fouten durft te maken, kom je tot stilstand en dat moet je niet willen als ondernemer. Ik sluit mislukkingen dan ook graag af met champagne: we hebben het niet goed gedaan, de volgende keer pakken we het anders aan en dóór!” Incasseren en veerkrachtig zijn dus, net als op de judomat.

Rabobank is een coöperatieve bank die gelooft in de kracht van samen. Dit houdt in dat ze naast hun financiële middelen ook graag hun kennis en netwerk inzetten om ondernemers verder te helpen. Ga naar de website om te zien wat Rabobank voor jouw onderneming kan betekenen.

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van Rabobank en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.