Nog onduidelijk hoeveel jets

F-16-training Oekraïne duurt volgens minister zeker zes maanden

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Rob EngelaarF-16-training Oekraïne duurt volgens minister zeker zes maanden
RTL

Het gaat volgens de Nederlandse Defensieminister Kajsa Ollongren minimaal zes en mogelijk wel acht maanden duren voordat de eerste Oekraïense piloten in een F-16 kunnen vliegen. Dat zou betekenen dat er pas in februari gebruik kan worden gemaakt van de toestellen. De militaire en politieke top van Oekraïne denkt nog langer te moeten wachten.

Hooggeplaatste Oekraïense regeringsmedewerkers en militaire functionarissen houden er volgens The Washington Post rekening mee dat de training vermoedelijk pas volgende de zomer is afgerond.

Ollongren sprak in juli ook al de verwachting uit dat de training zeker zes tot acht maanden duurt en is dus nog niet van inzicht veranderd.

'Positief verrast'

"De Oekraïners hebben ons tot nu toe positief verrast", vertelde Ollongren gisteravond aan tafel bij Op1. Dat komt volgens de minister omdat ze 'supergemotiveerd' en bovendien 'technisch goed' zijn.

"Daarom durven we zo optimistisch te zijn dat het in die zes tot acht maanden zou moeten lukken." Normaal gesproken duurt het volgens de minister veel langer om piloten hiervoor op te leiden.

Bekijk het fragment hier: 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Vannacht werd duidelijk dat de Amerikaanse president Joe Biden ook kijkt of er in de VS piloten kunnen worden getraind.

Reserveonderdelen

Ollongren hoopt vervolgens dat de toestellen die Nederland wil leveren 'in de loop van volgend jaar' naar Oekraïne kunnen. Behalve de training van de piloten moeten ook veel andere zaken geregeld zijn.

De Oekraïners moeten hun infrastructuur op orde hebben, de straaljagers kunnen onderhouden, reserveonderdelen op voorraad hebben en beschikken over de juiste wapens. Het heeft volgens Ollongren anders 'geen enkele zin' om de F-16's te leveren.

'Puzzel nog leggen'

Het is nog steeds onduidelijk hoeveel Nederlandse F-16's aan Oekraïne zullen worden geleverd. Ollongren noemt geen getal, maar zegt dat ze 'zoveel mogelijk' van de 42 toestellen waar ze over beschikt die kant op wil sturen.

Defensie heeft er 24 nu nog in gebruik en heeft er ook een aantal nodig voor trainingen. "We moeten die puzzel nog leggen met elkaar", zei de minister.

Oekraïne mag gedoneerde F-16's alleen boven eigen gebied inzetten
Lees ook

Oekraïne mag gedoneerde F-16's alleen boven eigen gebied inzetten

Lees meer over
Kajsa OllongrenF-16Oorlog in OekraïneOekraïne