Na opstand Wagner Groep

Witte Huis suggereert betrokkenheid Kremlin bij dood Prigozjin, Wagner-baas begraven

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP.Witte Huis suggereert betrokkenheid Kremlin bij dood Prigozjin, Wagner-baas begraven
RTL

Het Witte Huis heeft vandaag vrij expliciet gesuggereerd dat het Kremlin verantwoordelijk is voor de dood van Jevgeni Prigozjin. De baas van huurlingenleger Wagner stierf vorige week volgens Rusland bij een 'tragische' vliegtuigcrash, twee maanden nadat hij met zijn huurlingen kortstondig in opstand was gekomen tegen de Russische militaire top.

Vorige week zei de Amerikaanse president Joe Biden al dat er weinig in Rusland gebeurt waar zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin niet achter zit. Op dat moment was nog niet bevestigd dat Progozjin daadwerkelijk in het neergestorte vliegtuig zat. Maar mocht dat zo zijn, zei Biden toen: "Dan is dat geen verrassing."

Lange geschiedenis

Tijdens een persconferentie verklaarde Witte Huis-woordvoerder Karine Jean-Pierre vandaag: "We weten allemaal dat het Kremlin een lange geschiedenis heeft in het vermoorden van tegenstanders."

Geruchten over betrokkenheid van Rusland werden door een woordvoerder van het Kremlin eerder al afgedaan als 'leugens'. Hij noemde de vliegtuigcrash 'tragisch'.

Na zijn dood is Wagnerbaas Prigozjin aan zet: 'Hij weet heel veel'
Lees ook

Na zijn dood is Wagnerbaas Prigozjin aan zet: 'Hij weet heel veel'

Poetin onderhield jarenlang goede banden met Prigozjin. Na de korte opstand van Wagner eind juni noemde hij hem een verrader.

Een dag na de crash condoleerde de president de familie van zijn voormalige vriend. Poetin omschreef Prigozjin als een 'getalenteerde zakenman die grote fouten had gemaakt'.

De persdienst van Prigozjin liet eerder vandaag weten dat de Wagner-baas in besloten kring is begraven. Anderen die afscheid willen nemen, kunnen dat op de begraafplaats doen. Waarnemers verwachten dat het graf een bedevaartsoord kan worden.

Snel na de crash kwamen de eerste beelden naar buiten. Pas later werd bevestigd dat Jevgeni Progozjin inderdaad aan boord was.
Lees meer over
Vladimir PoetinJevgeni PrigozjinRusland