Militaire operatie begonnen

Rakettenregen op Gaza, Netanyahu waarschuwt voor 'lange en moeilijke oorlog'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPRakettenregen op Gaza, Netanyahu waarschuwt voor 'lange en moeilijke oorlog'
RTL

Israël heeft de afgelopen nacht bombardementen uitgevoerd op de Gazastrook. In een tv-toespraak heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gewaarschuwd voor 'een lange en moeilijke oorlog' met Hamas.

Als eerste stap werd de elektriciteit en het vervoer van goederen naar de Gazastrook afgesloten. Onder meer Al Jazeera meldt 'een koude en donkere nacht' in Gaza.

Het Israëlische leger heeft burgers van Gaza opgeroepen hun huizen 'onmiddellijk' te verlaten. Israëlische gevechtsvliegtuigen bestookten Gaza, terwijl het Israëlische leger Israëlische inwoners rond de Gazastrook evacueerden.

Leger Israël: 1500 lichamen Hamasstrijders gevonden
Lees ook

Leger Israël: 1500 lichamen Hamasstrijders gevonden

The New York Times spreekt van 'een regen van raketten' op het gebied. Een CNN-journalist in Gaza hoorde de hele nacht het geluid van gevechtsvliegtuigen en explosies.

Een woordvoerder van het leger zegt dat er 426 doelen in Gaza zijn getroffen, waaronder tien torens die door Hamas worden gebruikt. Tienduizenden Israëlische militairen opereren op het terrein rond de Gazastrook, voegde de woordvoerder daaraan toe.

Dit zijn beelden van luchtaanvallen gisteren:

Israël beantwoordt aanval Hamas met luchtaanvallen op Gaza.

Volgens het Israëlische leger is de situatie in Israël nog niet helemaal onder controle, in onder meer het zuiden van Israël wordt gevochten met Palestijnse militanten. Zij wisten gisteren op ongekende wijze in Israël binnen te dringen. 

Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn er inmiddels nauwelijks nog Hamasstrijders in het land. Israëlische media melden op verschillende plekken nog wel schermutselingen. Zo zou het leger de controle hebben teruggekregen over een politiebureau in de Israëlische plaats Sderot, niet ver van Gaza. Volgens The Times of Israel zijn tien militanten daarbij om het leven gekomen.

Wraak

Afgelopen nacht zei Netanyahu dat 'de oorlog ons wordt opgedrongen door een moorddadige aanval van Hamas'. Eerder zei hij wraak te nemen op wat volgens hem een 'zwarte dag' was voor Israël. "Het Israëlische leger zal al zijn macht gebruiken om Hamas te vernietigen."

Bij de aanval van Hamas zouden zeker 300 Israëliërs om het leven zijn gekomen. Ook zijn er tientallen vermisten. Israël reageerde met luchtaanvallen in Gaza, waar Palestijnse gezondheidsfunctionarissen zeiden dat meer dan 230 mensen zijn gedood.

Lees meer over
Benjamin NetanyahuHamasIsraëlisch-Palestijns conflictLink in bioIsraëlPalestijnse gebieden