Magere groei economie

CPB waarschuwt: armoede stijgt volgend jaar, inflatie blijft hoog

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Kim van DamCPB waarschuwt: armoede stijgt volgend jaar, inflatie blijft hoog
RTL

Er zullen volgend jaar meer mensen in armoede belanden, doordat de overheidssteun stopt. Daar waarschuwt het Centraal Planbureau voor in de augustusraming. De inflatie blijft langer hoog dan tot nu toe werd verwacht. Voor volgend jaar verwacht het CPB een stijging van de prijzen van 3,8 procent.

Dat is ongeveer hetzelfde niveau als de 3,9 procent waarop de inflatie dit jaar zal uitkomen volgens het CPB. De augustusraming van deze onafhankelijke instelling wordt doorgaans gebruikt door het - in dit geval demissionaire - kabinet om de begroting voor volgend jaar te maken.

De Nederlandse economie groeit dit jaar met een magere 0,7 procent en volgend jaar met 1,4 procent.

Overheidstekort loopt op

Het CPB waarschuwt dat er maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat het begrotingstekort fors oploopt volgend jaar. Als er niets gebeurt, loopt het tekort in de komende jaren op tot 3,9 procent van het bbp. Dat is flink hoger dan de Europese norm van 3 procent. 

Gevallen kabinet heeft nog pittige begrotingsklus te klaren
Lees ook

Gevallen kabinet heeft nog pittige begrotingsklus te klaren

De overheidsfinanciën staan er slechter voor vanwege de gestegen rente en meer uitgaven aan bijvoorbeeld zorg. Dat is nog zonder de extra maatregelen die het kabinet volgens het CPB zou moeten nemen om te voorkomen dat er nog meer mensen in de armoede belanden. 

Meer mensen in armoede

Het planbureau waarschuwt dat dit gaat gebeuren omdat de steun aan huishoudens voor de hoge energieprijzen volgend jaar stopt. Het gevolg hiervan is dat 5,7 procent van alle Nederlanders in de armoede terechtkomt, en 7 procent van alle kinderen.

De koopkracht - wat huishoudens kunnen uitgeven - daalt ook volgend jaar nog. Volgend jaar zal de koopkracht door de bank genomen wel weer stijgen, maar nog niet tot het niveau van 2021. Dat huishoudens volgend jaar weer wat meer te besteden hebben komt doordat de arbeidsmarkt krapt blijft. Dat heeft als gevolg dat de lonen harder zullen stijgen dan in de afgelopen jaren.